Új Renault Clio 0,9 TCe – nem felhőtlen szerelem

<p>Már korábban, az autó tavalyi bemutatója során nyilvánvaló volt, hogy a Renault új, negyedik generációs Cliója telitalálat. Nem tartott sokáig, s az autót szerkesztőségünk is megkapta tesztelésre. A rövid, egyhetes kapcsolat után elmondhatom, a Clio könnyen lehet szerelem első látásra, de később olyan kapcsolatra számítsanak, amelyet rendszeresen ápolni kell.</p>

ÚJ SZÓ-TESZT

Meglátom, beleszeretek, nem tudom elfelejteni, hiányzik, gondolok rá, kell. Lépten-nyomon őt látom, úgy döntök, megveszem, kifizetem, hazaviszem, nézegetem, dédelgetem. Járunk, dúl a szerelem, kicsit makacs, de azért ő is szeret. Nem igényes, nem eszik sokat, nem zajos. Egyre kényelmetlenebb, idegesít, unom, kikapcsol, nem indul, ha kell, de azért jó. Belátom, ez van, ránézek, mosolygok, megint megtetszik. Ez így van rendjén.

Ez maradt meg bennem az egyhetes tesztelés után.

Az előzőnél biztos jobb

Mondjon bárki bármit, az előző generációhoz képest ez az újabb sokkal szebb. Ehhez minden bizonnyal nagyban hozzájárult a Peugeot 208 konkurens modellel folytatott párharc. A Renault tervezői tudják, hogy ha a Clióval sikert akarnak elérni, akkor egyedi dizájnra lesz szükségük.

A felszerelés valóban gazdag, különösen ha figyelembe vesszük az autó árát. Új Cliót nem tudnak megvenni LED izzók, tempomat vagy emelkedőn való elindítást elősegítő rendszer nélkül – tény, hogy ez utóbbinak néha eltart, míg rájön, hogy most dombon állnak-e vagy sem. Ugyanazon a kereszteződésen egyszer működött, egyszer pedig nem. Viszont ha meredekebb lejtőn állnak meg, a rendszer tökéletesen teljesíti a feladatát.

Az új Clio utastere is nagyon kellemes, jó eltölteni benne néhány órát – már ami a látványt illeti. Kivitelezése már első ránézésére sokkal drágábbnak, exkluzívabbnak tűnik az előző modellnél. A piros műszerfal sem okozhat senkinek csalódást, igazán látni, hogy az utastér fontos volt a Clio tervezőinek. Az új modell ajtaiból már hiányzik a puha könyöktartó, ami egyrészt kár, másrészt viszont tény, hogy a kemény tovább kibírja.

A legnagyobb kifogásom az üléseket illeti. A támlákat furcsán tervezték meg, minek következtében egy idő után elkezd fájni az ember háta, s nem én voltam az egyetlen, aki ezt tapasztalta. Pár nap alatt aztán rájöttem, hogyan lehet ezt a kényelmetlenséget elkerülni – az ülésbeállítás nem segít, egyszerűen a szokottnál egyenesebben kell ülni. Tehát próbálom elhitetni magammal, hogy a Renault ezzel egészségünket akarta védeni, hogy ne üljünk se görcsösen, se túl ellazulva. Az újabb generációba elképzelek egy pofozógépet, amely lekever mindenkinek, aki kicsit kényelmesebben elhelyezkedik az autóban

A csomagtér 300 literes, ami 12 literrel több az előző generációnál, és a konkurens Peugeot 208-nál 15 literrel több.

Kellemes meglepetést szerzett a Media Nav rendszer, amely egyszerű, könnyen átlátható menüt tartalmaz, minek köszönhetően könnyen elsajátítható a kezelése. Érintőképernyőn kezelhető, ami ugyanolyan jó lehet, mint rossz – főleg a kellemetlen, kátyúkkal teli utakon. Egyelőre a rendszer még angolul kommunikál, de hamarosan a szlovák és a magyar is elérhető lesz.

Nem versenyautó

Ami a motort illeti, az új Clióban debütál a háromhengeres 0,9 TCe erőforrás. Tény, hogy ezzel az erőforrással nem ajánlott versenyezni, de határozottan jobb, mint az előző generáció 100 lóerős 1,4 16V erőforrás. Alacsonyabb fordulatszámon dolgozik, kisebb a fogyasztása, s autópályán alig hallani – 110 km/órás sebességnél 2800-as fordulatszámon dolgozik.

Ami a váltót illeti, az összes manuális Clióban ötfokozatos, az összes automatában pedig hatfokozatos váltó lesz. Szerintem nem ártana a hatfokozatos manuális is, de hát ez van, ezt kell szeretni.

A fogyasztás nem okozott hű de nagy meglepetést. Városban, bekapcsolt ECO üzemmódban – a rendszert aktiváló gombot egyébként végképp nem látni, ha pohár van a pohártartóban – 6,2 literrel teljesítettünk, ami nem rossz. Autópályán, körülbelül 120 km/órás tempóval az új Clio körülbelül 6 litert fogyaszt, 120 km/óránál már 6,4 litert, s 130 km/órás sebességnél a fogyasztás eléri a 7,1 litert. Mindezt ECO üzemmódban, amely a vezetési stílustól függően 0,4 litert is megtakaríthat.

Összegezve és aláhúzva

Az új Clio tán soha nem volt olyan szép, mint most. Viszont itt valahol véget is ér a felhőtlen öröm, ugyanis a Renault új kisautójában a vártnál is több a kellemetlen meglepetés. Amit nem igazán tudok megemészteni, azok a kényelmetlen ülések. Teljesen mindegy, hogy elöl vagy hátul ülnek, egy idő után ugyanolyan kényelmetlen lesz mindenkinek.

Az új motor viszont megállja a helyét, bár arról egyelőre álmodhat, hogy lekörözze a Ford Ecoboost erőforrását. A Renault motorjának teljesítménye kielégítő, fogyasztása jó. Az új Clio felszerelése viszont nem ismer konkurenciát, ezért ebben a szegmensben valóban megéri elgondolkodni a megvásárlásán. Tény, hogy nem hibátlan, de mindent megbocsátanak neki azért, amilyen, s amennyibe kerül. A Clio jó vásár. (dem)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?