Zöld tárca: A Lex Csallóköz tiltja a vízkészletet veszélyeztető kavicsbányászatot

lex Csallóköz
Pozsony |

Az állítólagos illegális kavicsbányászat témája a Csallóközben rámutat arra, milyen jelentős előrelépést hozott a Lex Csallóköz a legértékesebb vízgazdálkodási területek védelme terén. Slavomír Held, a Környezetvédelmi Minisztérium kommunikációs osztályának munkatársa szerint a törvény megoldást jelent erre a problémára is.

 

A Lex Csallóköz értelmében védett vízgazdálkodási területeken tilos az ásványok felszíni vagy más jellegű kitermelése, ha ez veszélyezteti a földfelszín alatti vízforrásokat. Ide sorolható a kavicsbányászat is. A tárca szerint a törvény a fennálló helyzet alapvető és rendszerszintű változását fogja eredményezni.

Anna Zemanová (SaS) ellenzéki képviselő pénteken bejelentette: feljelentést tett ismeretlen elkövető ellen lopás és a környezet veszélyeztetésének, illetve károsításának bűncselekménye ügyében. Zemanová szerint fennáll a gyanú, hogy a csallóközi védett vízgazdálkodási területen jogosulatlanul bányásznak kavicsot a D4-es és az R7-es pozsonyi körgyűrűjének építéséhez.

 

A tárca állásfoglalása szerint a helyzettel a polgármesterek ösztönzésére a rendőrség is foglalkozott, Fél községben és más helyeken pedig a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelőség is vizsgálódott a hulladéktörvénnyel összefüggésben. A feltárt tények alapján a felügyelők az ügyet a rendőrségre bízták. A minisztérium a vizsgálattal kapcsolatban nem nyilatkozik, amíg az le nem zárul.

Sólymos László (Most-Híd) környezetvédelmi miniszter múlt héten kijelentette, hogy a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelőséggel és a rendőrséggel együttműködve a tárca konkrét lépéseket tesz a környezetvédelmi jogszabályok betartásának hatékonyabb felügyelete érdekében. Ellenőrizni fogják például a járási hivatalok által kiadott határozatokat is, melyekkel kapcsolatban valamilyen gyanú merült fel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?