A szlovákiai agrártámogatások buktatói

SUSLA BÉLAA gazdák többfajta támogatást is igénybe vehetnek, az odaítélés feltételei azonban gyakran rendkívül bonyolultak, ami sokakat elriaszt.

SUSLA BÉLA

A gazdák többfajta támogatást is igénybe vehetnek, az odaítélés feltételei azonban gyakran rendkívül bonyolultak, ami sokakat elriaszt. A támogatási rendszer előnyeiről és hátrányairól Simon Zsolttal, a Híd alelnökével, volt földművelésügyi miniszterrel beszélgettünk.

Számításai szerint idén milyen mértékben nő a területalapú támogatás, valamint a fejőstehenek tenyésztésének dotálása?

A jelzett támogatás, rövidített és talán közismertebb nevén, a SAPS 2013-ban hektáronkénti átlagban feltételezéseim szerint eléri a 187,4 eurót. Ez a korábbihoz képest 13,5 eurós növekedésnek felel meg. A fejőstehenek után járó támogatás eléri az egyedenkénti 92,6 eurót, ami darabonként 6,5 eurós növekedést jelenthet. Ez is csak a csatlakozási szerződésben elért eredménynek köszönhető, mivel a hazai támogatás az idén jelentős mértékben csökkent.

A földművelésügyi minisztérium mellékvágányra helyezte az állategységenkénti támogatást...

A 2013-as évre az agrártárca jelenlegi vezetése nem kérte, és így nem is különített el pénzt az állategység, vagyis a VDJ támogatására. Ezt a saját honlapján is megjelentette. Tehát idén az állattartás mint olyan, nem lesz támogatva. Ezért erre már az idén kérvényt sem lehet benyújtani. Sajnos, emiatt hatványozottan csökken az állatállomány, ami magával hozza a munkahelyek megszűnését.

Mennyire érvényesíthetik a gazdák a gázolaj-támogatást?

Ezt a fajta segítséget az idei évre az Európai Bizottság engedélyezte. Azoknak a gazdáknak nyújtandó támaszról van szó, akiket az elmúlt évben felettébb sújtott az aszály. Viszont az odaítélés feltételei rendkívül bonyolultak, így a támogatásnak ez a formája sok kérelmezőt elriasztott. A szigorúság egyik bizonyítéka például, hogy a kérelmezőnek még a cégbíróságról is igazolást kell benyújtania arról, hogy épp nem folyik-e ellene végrehajtási eljárás.

Minden egyes támogatás ún. moduláció alá esik majd. Mit jelent ez a gyakorlatban?

A 73/2009 Tt. sz. rendelet értelmében minden kifizetendő támogatás, a gazdák körében ismert SAPS, amely meghaladja a 300 ezer eurót, 4%-kal csökken. Ez azt jelenti, hogy ha a kifizetendő összeg 350 ezer euró, akkor a 300 ezer feletti 50 ezer eurónak a 4%-a, vagyis 2 ezer euró levonandó, s így a támogatás összege 348 ezer euró .

Mindenképpen ösztönző tényezőként hat a cukorrépa-termesztés támogatása.

A cukorrépa-termelők a termőterület egy hektárjára 597,47 euró támogatást kapnak. Ezt a 2010-ben leadott kérvényemből eredően nem lehet átcsoportosítani. Az első Fico-kabinet korábban megengedte a pénzek átcsoportosítását, ezért a kifizetett támogatások mértéke 2010-ben a felére csökkent, ami a déli régiókat érintette.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?