Fapados átok: a csomag

<p>Aki utazott már fapados légitársasággal, az tudja, hogy az egyik legfontosabb eleme a foglalásnak és az utazásnak a poggyász. Ezen lehet ugyanis a legtöbbet spórolni, de akár ez a tétel lehet az, amely az addigi olcsó repülőjegy árát az egekbe emeli.</p>

Arról már nem is szólva, hogy ha a repülőtéren derül csak ki, hogy a poggyász túlsúlyos, nagyobb a megengedettnél, akkor ilyen esetben még drágább egy feladott poggyász. A kellemetlen helyzet, az akár 70–80 eurós extra költség nemcsak megdrágítja az utazást, de alaposan el is veheti az utas kedvét…

Alapszabály

Fapadosoknál az alapszabály, hogy utazás előtt mindig nézzük meg, pontosan milyen méretű poggyászt vihetünk fel a gépre, annak milyen lehet a maximális súlya, és a feladni kívánt poggyászt is mérjük le, hogy még véletlenül se kelljen a repülőtéren fizetni a pluszsúlyért. A légitársaságok honlapján mindig fenn vannak az aktuális információk, ellenőrizzük. Ne utazzunk rutinból, mert lehet, éppen egy héttel korábban változtattak a méreteken, és ami egy hónapja még megfelelt, lehet, holnap már nem fog. Vannak olyan fapados légitársaságok, amelyek elnézőbbek, de olyanok is, amelyek az egy centiméteres eltérést is büntetik – a legrosszabb esetben az történik, hogy a kézipoggyásznak szánt csomagot fel kell adni, és a helyszínen ki kell fizetni a legmagasabb tételt – a repülőtéren vásárolt csomagdíjat. Sokszor nem is a légitársaság a hunyó, hanem a reptéri alkalmazottak. Ha rossz napjuk van, vagy ha a fizetésük részét képezi a jutalék az így beszedett díjakból, akkor sajnos a legkisebb eltérést is keményen büntetik.

Kézipoggyász

Ha a kézipoggyász szerint kellene értékelni a légitársaságokat, akkor a régiónkban üzemelő nagy fuvarozók közül egyértelműen a magyar kötődésű Wizzair a legszigorúbb, hiszen csak egy kis kézipoggyászt enged fel a gépre díjmentesen. A nagy kézipoggyász már fizetős, akár 20 euró is lehet, utasonként, járatonként. A többi cég már megengedőbb, a kis kézitáska mellé még egy klasszikus kézipoggyászt is felenged a fedélzetre. A méret a lényeg, hogy az utas be tudja helyezni a check-innél lévő kis keretbe a csomagot, mert ha nem fér bele, akkor a földi kiszolgáló személyzet már írja is a csekket, mehetünk a pénztárhoz, ugyanis fel kell adni a csomagot.

Feladott poggyász

A feladott poggyásznál leginkább a súlyhatárra kell figyelni, ugyanis a legtöbb légitársaság túlsúlyt számol fel, ennek díja kilónként fizetendő, de van olyan fuvarozó is, amely ha nehezebb a csomag, akkor a nagycsomag árát számolja fel, természetesen már a reptéri, legdrágább tarifával, adminisztrációs díjjal. Díjak A legfontosabb, hogy lehetőleg mindent online intézzünk, mivel így a legolcsóbb. A főszezoni árak drágábbak, a kevésbé forgalmas hónapokban olcsóbban vihetjük a csomagunkat (a pontos árak a táblázatban). Fontos, hogy ha bármit kell intézni a repülőtéren, akkor ott nemcsak a legmagasabb díjat kell kifizetni (ezek az alapár akár 50 százalékkal megemelt tarifái is lehetnek, elérhetik a 70–80 eurót is), de még a repülőtér számára úgynevezett adminisztrációs díjat ki kell csengetni, ezt pedig minden egyes tranzakcióra felszámolják, a díj 10–15 euró között mozog.

Mindent a foglalásnál

Ha tehát fapados jegyet foglalunk, akkor érdemes azonnal megvásárolni a poggyászt is, ha ilyet tervezünk magunkkal vinni, ugyanis a legolcsóbb árak mindig azok, amelyeket foglaláskor adunk hozzá a repülőjegyhez. Ha pedig később derül ki, hogy kell a feladott csomag, akkor még indulás előtt, online adjuk hozzá, ezzel sok kellemetlenségtől, és extra költségtől kíméljük meg magunkat. Indulás előtt pedig mindig ellenőrizzük le a csomag méretét, súlyát, hiszen tudunk kell: a fapados nem méltányoskodik, kifizetteti a figyelmetlenségünk árát.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"239583","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"135","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?