Autók filmekből avagy a párizsi autószalon legjobbja

Párizs |

<p align="JUSTIFY">Az autószalonok már régen nemcsak az autókról szólnak, hanem a számos kísérőrendezvényről és attrakcióról is. A szervezők ezzel próbálják megfékezni az autószalonok évről évre csökkenő látogatottságát. A Párizsi Nemzetközi Autószalon egyik kísérőrendezvénye viszont egy olyan kiállítás volt, amely talán érdekesebbre sikeredett, mint az egész szalon.</p>

Mivel kevesebb volt Párizsban a kiállító, egy csarnok zárva maradt, egy másikat pedig exkluzív kiállításnak különítettek el. Olyan autókat sorakoztattak ott fel, amelyek világhírű filmekben való szereplésük miatt igazi sztárokká váltak. Ráadásul nem holmiféle másolatokról volt szó, hanem eredeti járgányokról. Nem véletlenül volt ez a pavilon a legérdekesebb az egész szalonon.

Eredetileg attól tartottam, hogy számomra ismeretlen franciaországi filmekben szereplő autókat fogok csak látni, de szerencsére tévedtem. Nemhogy híres, merem állítani a leghíresebb filmes autókat sikerült becserkészni a párizsi szalonra. Kinek nem okozna igazi élményt élőben látni a szellemirtók autóját, a fehér cadillacot?

Szellemet irtók és Bond

A szellemirtók rohamjárművét egy 1959-es Cadillac mentőautóból alakították ki, az ECTO 1 nevet viselte – abban a közegben ennél nem is nagyon létezett lenézettebb, leharcoltabb jármű. A Szellemirtók reinkarnációjában, amely jövőre kerül a mozikban, már nem ez az autó szerepel, bár a filmesek hűek maradtak a márkához. Az új autót egy 1989-es Cadillac Fleetwood Station Wagonból alakították át, ami vélhetően koporsószállító jármű lehetett első életében – tájékoztatott a totalcar.hu portál. Persze felszerelték minden jóval, ami a szellemirtáshoz kell – van villogó, hangosbemondó, sziréna, és ki tudja, még miféle szerkezetek.

Nem hiányozhattak James Bond autói. Igaz, a legutóbbi részből nem hozták el az Aston Martin DB5-öt, ám Quantum csendjében szereplő Aston Martin DBS vagy a Spectreben felbukkanó Aston Martin DB10 már ott volt. Nem véletlenül, hiszen Bond az esetek többségében ezt a márkát preferálta. Ha már a történelemnél tartunk, az első két Bond-filmben még szó sem volt Astonról. Az 1962-es Dr. No és az egy évvel későbbi Oroszországból szeretettel úgy forgott, hogy az előbbiben egy Sunbeam Alpine kabrió, az utóbbiban egy szintén vászontetős Bentley Mark IV jutott az MI5 ügynökének. Az utóbbi azért is érdekes, mert a 3,5 literes kocsi 1935-ben készült, igaz, nem is vett részt semmiféle akcióban a film során, viszont a 007-es regényeket író Ian Fleming több regényben ad Bentley-t a főhősnek, később pedig Aston Martin DB MkIII-at. Aztán jött 1964, és a Goldfinger-ben már az Aston Martin előző évben piacra dobott DB5 modellje vitte győzelemre az ügynököt, akárcsak a következő évben bemutatott Tűzgolyó-ban.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"249903","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"360","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

A Bond-filmekben viszont olcsó, nem éppen a királynő ügynökéhez méltó autók is megjelentek. Ilyen járgány volt a Renault 11-es vagy az idei párizsi szalonon is megtekinthető Citroën 2 CV.

Vissza a jövőbe

Ez még viszont nem minden. Fantomas kedvenc autóját, a Citroen DS-t is élőben megnézhetik a látogatók vagy a legelső Jurrasic Parkban a látogatók szállítására használt 1993-as gyártású Jeep Wrangler Saharát. A rózsaszínű Toyota Supra a Halálos iramban tündökölt, a Peugeot 403 Cabriolet pedig a filmtörténet egyik legismertebb detektívjét, Colombót szállította.

Nem hiányzott a Vissza a jövőbe film időgépe, a legendás 1981-es gyártású DeLorean DMC-12. A DeLorean időgép működése a három filmben azonos. A járgány használata a filmben nem volt egyszerű. Az időgép működéséhez először a sofőrnek be kell kapcsolni az időáramköröket, majd aktiválhatja a vezérlőpultot, mely pirossal mutatja a megérkezés idejét, zölddel a jelent és sárgával a legutóbbi indulási időt. Ezután a vezető felgyorsítja az autót 88 mérföld/óra (MPH) sebességre (141,6 km/h). Ekkor működésbe lép a fluxuskondenzátor, amitől a kocsi karosszériáján levő vezetékek és tekercsek kékesfehér fénnyel ragyogni kezdenek, majd óriási elektromos kisülések és fényvillanás kíséretében, lángoló keréknyomokat hátrahagyva az autó eltűnik.

A DeLorean Motor Company egyébként eredetileg 1981 és 1983 között gyártotta a Vissza a jövőbe film által legendássá tett DMC-12-est. Akkoriban sokan panaszkodtak az autó minőségére, nem is volt nagy siker: mindössze kilencezer darab készült belőle, amelyből 6500 maradt fenn. Mivel az Amerikai Egyesült Államokban enyhültek a kisszériás autók gyártására vonatkozó törvények, a DMC-12-est ismét gyártani fogják, az első modelleket jövőre lehet majd megvásárolni. Formatervén semmilyen változtatást nem terveznek, az ára százezer dollár körül lehet, de a végleges ár függ a választott motortól is. A cég jelenleg „két belföldi és egy külföldi motorszállítóval” áll kapcsolatban, az autót V6-os szívómotorral tervezik gyártani – tájékoztatott az origo.hu. A motor teljesítménye 300-400 lóerő körül lehet, az amerikai autós szaklapok ebből Toyota-motorra következtetnek. A Camryban és a Lexus IS-ben is használt 3,5 literes V6-os motor megfelel a paramétereknek, nemrég a Lotus is vásárolt belőle.

A nyolcas számú pavilonban egyszerűen van mit nézni, ezért ha a következő napokban még Párizsban járnak s ellátogatnak a szalonra, ne hagyják ki. Bizonyára ez a kiállítás lesz a legjobb, amit az idei szalonon látni fognak.   

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?