Tévhitek a napozásról

<p>Van néhány hiedelem a barnulás és leégés kockázata körül, melyeket, ha a bőr épségét és szépségét szeretnénk megőrizni, jobb, ha egyszer és mindenkorra elfelejtünk.</p>

1. Csak akkor kell fényvédőt használni, ha kifekszünk napozniAkkor is leégés lehet a vége, ha éppen városnéző sétán vagyunk. Ilyenkor az arcra, a vállra, a hátunkra is kell a legalább 15-ös faktorszámú védelem. 2. Árnyékban biztosan elkerülhető a leégésA felhők és a napernyők nem fogják fel az UV-sugarak 100 százalékát, illetve a napsugarak visszatükröződhetnek a vízfelszínről, a homokról is. 3. A szolárium kellőképp felkészíti a bőrt a napozásraA szoláriumban a bőr főként UVA- fénynek van kitéve, a védelmi mechanizmust azonban csak az UVB- sugarak aktiválják. Inkább rövid napozásokat iktassunk be a nyaralás előtt, magas faktorszámú naptejjel. 4. Ha egyszer már lebarnultunk, nem kell több naptejet használniBár a napbarnított bőr valóban ellenállóbb a napsugarakkal szemben, a leégés még így sem kizárt. Legalább 6-os fényvédő faktor használata javasolt, hogy a bőrrák kockázatát csökkentsük. 5. A leégett bőr másnapra úgyis bebarnulA leégés fokától függően vagy lehámlik az égett bőrfelület, vagy lassan bebarnul, de semmiképp nem másnapra, ezért ilyenkor legalább 2-3 napig tilos újabb napfénynek kitenni a piros, érzékeny bőrfelületet. 6. A vízálló naptejet elég egyszer felkenniBár a vízben hatásosabb védelmet nyújt, mint a nem vízálló, ez nem jelenti azt, hogy nem kell megismételni a felvitelét, hiszen a víz és a törölközés is csökkenti az egyenletes fedést. 7. Ha néha az árnyékba húzódom, nem égek le a többórás napozástólAttól még, hogy megszakítjuk a napfürdőzést, a bőr nem felejti el a korábbi igénybevételt. A direkt napfényen töltött idő összeadódik. 8. A napozók faktorszámai összeadódnakSajnos ez nem így működik. Mindig a legmagasabb faktorszámú krém a mérvadó, szóval a 15-ös és 10-es naptej felkenésével nem 25, hanem maximum 15 SPF-es védelemre számíthatunk.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?