Csábító ellenség

<p>Nemrég a bulvár két napig oldotta azt az ügyet, hogy egy színésznő szülése után az ugyancsak ismert apa nem rendezett ivópartit, sőt, még egy pohárkára sem hívta meg a társulatot, hanem hazasietett.&nbsp;Hát micsoda viselkedés ez, kérdezte összeráncolt szemöldökkel a bulvár, nem titkolva, hogy osztja ama közvélekedést, mely szerint ünnepelni csakis alkohollal lehet. Minél több szesz, annál jobb buli!</p>

Három dolog jutott eszembe. Az első egyik tanítványom alapos diplomamunkája, amelyben konkrét, poklokat megjárt személyekkel készült beszélgetések is dokumentálják, hogy az alkohol milyen mélységekbe tudja taszítani az embert, s milyen nehéz onnan visszakecmeregni, ha egyáltalán sikerül. A másik az OECD legfrissebb jelentése az alkoholizmusról. Frank Sinatra híres amerikai énekes szerint „lehet, hogy az alkohol az ember legnagyobb ellensége, de ugye, a Biblia is azt mondja, hogy szeresd az ellenségedet”. Hát, az adatok alapján nagyon is szeretjük. Az OECD szerint a világon manapság az alkohol több ember haláláért felelős, mint az erőszak, az AIDS és a tbc együttvéve. Az OECD tagállamokban (mi is közéjük tartozunk) minden 15 év feletti lakosra átlagosan 9,1 liter tiszta szesz jut évente (Szlovákiában 10,2, Magyarországon 11,4 liter), ez hetente nagyjából két üveg bornak felel meg. Ez a mennyiség, amit lehet, hogy most sokan megmosolyognak, persze nem egyenlő arányban gurul le a torkokon. Nagy részét a lakosság 20 százaléka issza meg, ők az alkoholfüggők, vagy már nagyon közel állnak hozzá. S még egy döbbenetes adat: ezekben az országokban tíz év alatt jócskán nőtt azoknak a 15 évnél fiatalabb gyerekeknek az aránya, akiknek már van tapasztalatuk a részegséggel. A növekedés a fiúk esetében 13, a lányok esetében 15 százalék. Összességben a fiúk 43, a lányok 41 százaléka volt már részeg. Ismétlem, gyerekekről van szó.

A harmadik dolog, ami eszembe jutott, hogy bár az alkoholizmust tekintve Szlovákia európai szinten nem az élbolyban dülöngél, „csak” a 18., azért ne örvendezzünk. Ľubomír Okruhlica drogfüggőket gyógyító orvos szerint (igen, az alkohol is drog!) Szlovákiában 400 ezer alkoholfüggő van, és évente 6000 új esetet diagnosztizálnak. Az alkoholista nők száma gyorsabban nő, mint a férfiaké. Ennek okai sokszor összetettek, persze az egyén felelőssége sem vitás. De én felelősnek tartom mindazokat a véleményformálókat is, beleértve az említett bulvárcikket, az utak mellett magasodó csábító szeszesital-reklámokat, a televíziós reklámokat stb., amelyek mind azt hirdetik, büntetlenül, hogy alkohol nélkül nemcsak ünnepelni, hanem szinte élni sem érdemes. Meddig?

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?