Szigorúbban büntetik a kilométeróra-csalást

Pozsony |

<p>Bár márciustól szigorúbb büntetés jár a gépkocsik kilométeróráinak átállításáért, a valódi tettesek így is megúszhatják a bírságot. A jogszabály ugyanis kifejezetten csak azon autók árusítását tiltja, amelyeken átállították a kilométerórát, maga az átállítás viszont nem számít bűncselekménynek.&nbsp;</p>

Az autók futott kilométereinek meghatározásával összefüggő problémák megoldása évek óta húzódik. Nyílt titok, hogy több százezer ilyen autó van forgalomban, ám mindeddig nem sikerült olyan hatékony jogszabályt elfogadni, amely büntetné a tetteseket. Például Németországban és Franciaországban bűncselekménynek számít a kilométerórák átállítása, a törvény szerint azokat büntetik, akik átállítják az órát, s nem azokat, akik ilyen autót árulnak. 

Szlovákiában a Szlovák Fogyasztóvédelmi Felügyelet ellenőrzi a törvény betartását, a szabálysértőre 3000-től 50 000 euróig terjedő bírságot róhat ki, akár két évvel az észlelt törvényszegés után is. Ismételt szabálysértésnél a bírságot megduplázzák, az ellenőr szélsőséges esetben az elkövető vállalkozási engedélyét is lefoglalhatja. 

Tomáš Musil, egy fővárosi STK-állomás munkatársának meggyőződése, hogy az elfogadott törvény csupán részmegoldás. „Mindenki tudja, hogy nagyon nehéz rábizonyítani valakire, hogy átállította a kilométerórát, a legegyszerűbb ezért, ha azonnal az autóbazárokat büntetik, ha ilyen autót árulnak. Ez viszont csak részmegoldás, a valódi tetteseknek semmi baja sem történik. Bár lehet, Szlovákiában már az is sikernek számít, ha a bazárokból eltűnik azon autók egy része, melyeken megmásították a futott kilométerek számát” – mondta Musil. A jogszabály egyik kidolgozója, Anton Martvoň (Smer) állítja, a jogszabály egyetlen célja volt, hogy a jogi személyeket is megbüntethessék a kilométeróra átállításáért. „Elsősorban azt akartuk elérni, hogy a bazárokba ne áruljanak ilyen gépkocsikat” – nyilatkozta a törvény elfogadása után Martvoň. 

Arra a kérdésre, hogy a márciustól hatályos jogszabály szerint már megbüntettek-e valakit, eddig nem kaptunk választ a fogyasztóvédelmi felügyelőségtől. Nem hivatalos statisztikák szerint az országban regisztrált 2,9 millió gépkocsi 40 százalékán át van állítva a kilométeróra; ez körülbelül egymillió gépkocsit jelent. Ha 90 000-rel tekerik el a kilométerórát, automatikusan 600–700 euróval kérhetnek többet, ennyi a nyereség egyetlen átállításon, vagyis éves szinten 50 millió eurós tiszta haszonról beszélhetünk.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?