Gondozói segítik az óriáspandát ikrei táplálásában

Washington |

<p>A washingtoni állatkert gondozói segítik a Mej Hsziang nevű óriáspandát ikrei táplálásában, váltakozva csak egy kölyköt bíznak az anyára, a másikat addig inkubátorban tartják.<br />&nbsp;</p>

A 17 éves nőstény mesterséges megtermékenyítés után szült ikreket szombaton. Az állatkert gondozói szerint a csemeték egészségesek, életképesek, az egyetlen gond az, hogy ikrek. A pandák ugyanis általában nem gondoznak ikreket, csak egyetlen utóddal törődnek, a másikat veszni hagyják. Az elmúlt évtizedben azonban kínai pandabiológusok kifejlesztettek egy módszert, amelynek segítségével fel lehet nevelni ikreket is: pár óránként cserélgetik az anyánál a bocsokat. Amíg az egyiket szoptatja és dajkálja, a másikat addig inkubátorban tartják.
    A Smithonian Nemzeti Állatkert gondozói mindaddig ezt a módszert követik Mej Hsziang esetében, amíg szükség van rá. Vasárnap délutáni háromszor cserélték ki gond nélkül az anyánál az ikreket, Mej Hszinag pedig rendesen dajkálta kicsinyét.
    Laurie Thopmson óriáspanda-biológus elmondta, a gondozókkal figyelték azt, hogy Mej Hiszang elég erős-e ahhoz, hogy mindkét kicsinyével saját maga megbirkózzon. "Próbálkozott, de nem tudta felemelni mindkét kölykét. A megfelelő pillanatban bementünk hozzá és sikeresen kiemeltük az egyiket" - tette hozzá.
    "Ha agresszívnek mutatkozna, nem fogunk nagyon közeli menni hozzá" - hangoztatta Thompson.
    A kölyökcsere módszerrel segítették gondozni két éve az atlantai állatkertben született óriáspanda-ikreket. Ők voltak a második pandaikrek, amelyek az Egyesült Államokban születettek, az első, amely a washingtoni nemzeti állatkertben született, még elpusztult.
    Az óriáspanda-biológusok azóta sok tapasztalattal gazdagodtak e téren, és miközben 20 éve még az ikreknek csupán 20 százaléka maradt életben, mára ez az arány már 80 százalék - mondta Dennis Kelly, a washingtoni állatkert igazgatója.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?