Nem véd meg az államhatár, ha külföldön szabálytalankodunk

Pozsony |

<p>Az Európai Parlament szerdán elfogadta a határokon túli adatcsere szabályait, amellyel bármely tagállamba továbbíthatják egy szabálytalanság, vagy egy közlekedési kihágás adatait.</p>

Ezentúl nem nyújt menedéket az államhatár azoknak, akik más Európa Uniós országban követtek el szabálytalanságot. Az Európai Parlament szerdai gyűlésén elfogadott új szabályok szerint az EU határain belül elérhetővé válik az információcsere az elkövetett szabálytalanságokról, közlekedési kihágásokról – így a továbbiakban nem lehet majd „megúszni” egy külföldi gyorshajtást sem.

A tervezet hatásköre két éven belül ki fog terjedni Nagy-Britannia, Írország és Dánia területére is. „Amennyiben az EU új céljait el szeretnénk érni, azaz felére csökkenteni a közlekedési balesetek halálos áldozatainak számát, akkor új, hatékonyabb megoldásokra van szükség. Ez az irányelv elejét veszi a határon túli büntetlenségnek. A polgárok, értelemszerűen nem fognak örülni, ha bírságról szóló levelet kapnak majd, de biztosan értékelni fogják, hogy az EU-ban mindenkinek egyforma bánásmód jár, függetlenül attól, hogy hol van bejelentve a gépkocsija.” – mondta Inész Ayala Sender. „Elrettentő eszközként fog szolgálni a külföldi sofőrök számára, hogy mindenhonnan büntetést kaphatnak, ahol csak szabálytalanságot követtek el.” – tettet hozzá Sender.

A határon átnyúló szabálytalankodások, kihágások között szerepel a gyorshajtás, a biztonsági öv mellőzése, piroson való áthajtás, ittas vezetés, az előzésre szánt forgalmi sáv indokolatlan használata, illetve a volán mögötti telefonálás is. Amennyiben az EU tanácsa aláírja a javaslatot, úgy 2015. május 6-én akár életbe is léphet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?