Múzeum létesül a Gombaszögön felújított Andrássy kúriában

A projekt záró eseményre még múlt év májusában kerítettek sort Gombaszögön, ahol bemutatták a felújított épületeket (A Sine Metu Polgári Társulás felvétele)
Gombaszög |

A Gombaszögi Nyári Tábor sajtóosztályának egyik legfrissebb tájékoztatása szerint a proekt az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében valósult meg az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával. A projekt szlovákiai oldalán a Sine Metu Polgári Társulás és a Hamelli kertészet voltak, partnerük pedig Szilvásvárad önkormányzata. 

A tájékoztatás szerint a pályázat két fő partnerét ősidőkre visszatekintő közös múlt köti össze, amely az utóbbi időkben sajnos feledésbe merült. Ennek újjáélesztése és a szélesebb közönségnek való bemutatása, valamint a régió turizmusának fejlesztése voltak a kitűzött célok között. „A határon átnyúló együttműködés specifikus célja a kulturális örökség védelme és fejlesztése az érintett területeken, Szilvásváradon az Orbán-ház, Gombaszögön az Andrássy kúria és a hozzá tartozó intézőlak – valamennyi műemléképület - menekült meg az enyészettől. Az Orbán-ház és az Andrássy kúria múzeumként várják majd az oda látogatókat, az intézőlakban szálláshelyek és kávézó nyílt” – tájékoztatott a Sine Metu Polgári Társulás égisze alatt működő tabor sajtóosztálya. Mint kiderült, a tábor területén található Andrássy-kúria régészeti feltáráson, falvizsgálaton is átesett, ezek alapján derült fény arra, hogy a kúria már az Andrássyak gombaszögi vállalkozása előtt épülhetett, egy 16. századi épületet alakítottak át kúriává. Az épület rendkívül rossz és elhanyagolt állapotban volt, ugyanúgy, mint a tőle párszár méterre álló valaha volt Andrássy vaskohó, mely sajnos már menthetetlen volt, s a Szlovák Műemlékvédelem nemes egyszerűséggel kihúzta a műemlékek jegyzékéből.

„A szóban forgó projektnek köszönhetően a kúria és a hozzá tartozó intézőlak elkerülhette, hogy hasonló sorsra jusson, teljeskörű renováláson estek át. A kúriában restaurálták az átépíttető, Joó János 1764-es plafonstukkóját, emeletét és pincéjét is, visszakapta eredeti falfestéseit. A kúria mellett elterülő pálos kolostorrom sokéves ásatási anyaga kerül itt kiállításra, sőt, egy igazi raritás is helyet kapott itt. Az ásatás során mázas kályhacsempe töredékek tucatját megtaláló régészek a csempedarabokat egymáshoz illesztve azonosították azokat, Éliás Ádám szobrász műhelyében újragyártotta azokat az eredetik alapján. A kúria nagytermében újjászületett ez az 500 éves cserépkályha is” – olvasható a társulás sajtóközleményében, melyből minden egyéb mellett az is kiderült, hogy a határon átnyúló együttműködés az elfeledett partnerség felélesztésére Gombaszögön és Szilvásváradon elnevezésű projekt során a Sine Metu Polgári Társulás és partnerei - Szilvásvárad Község Önkormányzata, Hegyvidéki OUTDOOR programszervező iroda és a HAMELLI kertészet - együttesen 1 454 302,88 eurónak megfelelő támogatást nyertek el a fejlesztési alapból. Ebből a Sine Metu Polgári Társulás, mint fő partner 816 000 eurót kapott.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?