Tovább drágulhatnak a hazai élelmiszerek

Pozsony |

<p>Tovább drágulhatnak a szlovákiai élelmiszerek, s ezzel párhuzamosan csökkenhet a konkurenciaképességük az európai piacokon, ha elfogadják a földművelésügyi tárca értékesítési alapról szóló javaslatát. A Szlovák Élelmiszer-ipari Kamara (PKS) ezért a napokban beterjesztett törvénytervezet mihamarabbi visszavonását követeli.</p>

A földművelésügyi tárca a nyilvánosság kizárásával hozta meg a törvényjavaslatot, s terjesztette a kabinet elé, így egyértelműen megakadályozta a közvéleményt abban, hogy a tervezethez hozzászólhasson – véli Daniel Poturnay, a PKS elnöke, aki szerint az ilyen eljárás ellentétben áll a szlovák kormány törvényalkotási szabályaival. A javaslattal a honi mezőgazdasági termelők és az élelmiszergyártók elé további adminisztratív és anyagi akadályokat gördít a Fico-kabinet. Az értékesítési alapba a földművelésügyi tárca tervei szerint az összes mezőgazdasági termelő, takarmánygyártó és élelmiszeripari cég bevételeinek egy részét lenne kénytelen befizetni. Ebből aztán azokat a termékeket népszerűsítenék, amelyek legalább háromnegyed részben hazai alapanyagokból készülnek.

Az agrártárca által beterjesztett jogszabály egyebek mellett azt is jelenti, hogy azokat a nemzetközi társaságokat, amelyek Szlovákia területén fejtenek ki tevékenységet, az új javaslat arra ösztönzi, hogy termelőkapacitásaikat más országokba helyezzék át. Ezzel az ország jelentős bevételektől esne el, s természetszerűleg tovább növekedne a munkanélküliség, ebből eredően pedig több pénz kellene a szociális juttatásokra. „Számunkra teljesen meglepően alakulnak a dolgok. Két héttel ezelőtt ugyanis a kormányfő feladatul adta a földművelésügyi miniszternek, hogy emelni kell a foglalkoztatottságot az agrárágazatban. Most pedig egy olyan javaslattal állt elő a szaktárca vezetése, amely tovább szívja el a pénzeket az ágazatból, ami a foglalkoztatottság csökkenésével jár” – hangsúlyozta Jozef Špirko, a PKS elnökségének tagja. „Az agrártárca egy olyan alapot tervez létrehozni, amelyhez pénzügyileg mindenkinek hozzá kell járulnia, de a Számvevőszék nem tarthat ellenőrzést az alapban, nem felügyelheti az alap gazdálkodását. Ennek következtében előfordulhat, hogy a befolyt pénzzel egyesek visszaélnek” – mondta el Simon Zsolt, a Híd alelnöke, volt földművelésügyi miniszter. „Az értékesítési alap tulajdonképpen egy új adófajta, amelyet a külföldieknek nem, csak a hazai termelőknek kell befizetniük. A kormány újabb bőrt akar lenyúzni a honi termelőkről. Az alap küldetése egyfajta általános reklámozása lenne a szlovákiai termékeknek. De hát a termelők amúgy is reklámozzák a saját termékeiket, akkor most miért fizessenek egy általános reklámért is?” – teszi fel a kérdést Simon.„A Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Kamara (SPPK) nem veti el az agrártárca gondolatát az értékesítési alappal kapcsolatban, ám annak gyakorlati alkalmazása mindenképpen konszenzust igényel az állam és a vállalkozói szféra részéről” – erősítette meg Milan Semančík, az SPPK elnöke. „Tudjuk, ha egy ilyen jellegű intézkedést szeretnénk a gyakorlatba átültetni, abban az esetben figyelembe kell venni minél több szakember, valamint a vállalkozók véleményét is. A honi élelmiszer-ipari termékek minél nagyobb mértékű értékesítése a hazai boltokban mind kamaránk, mind pedig a szaktárca érdeke. Az értékesítési alap kérdésében tovább kell folytatni a megbeszéléseket, a szakmai tanácskozásokat, melyek egyik legfontosabb pontja az alap finanszírozása lehet” – erősítette meg Semančík.Susla Béla
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?