Zenészek táncaiból válogatnak

Pozsony. Sűrű hónap áll az Ifjú Szivek előtt: a művészegyüttes tegnap kéthetes svédországi turnéra indult, melyről hazatérve tíz napja marad új műsora bemutatójáig. December 1-én és 3-án – mindkét alkalommal este héttől – ugyanis az Astorka Színházban tartja a „Muzsikáltam én...” – zenészek táncai című produkció fővárosi premierét.

Az Ifjú Szivek egyik próbájánDömötör Ede felvétele „Az elmúlt tizen-egynéhány évben rengeteg olyan muzsikussal kerültünk kapcsolatba, akik remek táncosok is – meséli Hégli Dusán, a művészegyüttes igazgatója, aki maga is zenészként, hegedűsként kezdte pályafutását, s csak később nyergelt át a néptáncra. – Mivel rendkívül muzikálisak, s nekik foglalkozásuk a zene, míg a falubelieknek csak szórakozási forma, sokkal virtuózabbak a táncaik, mint a parasztokéi. Ezek közül a zenészek közül sokan világhírűek, külföldön leginkább a world music kategóriában tartják számon őket. A magyarpalatkai zenekart rangos nemzetközi díjakra jelölték, a szászcsávási zenekart a Pepsi Szigettől kezdve mindenhová meghívják... Új műsorunkban tizenhat kiemelkedő muzsikus táncaiból válogattunk, s a produkciót igyekeztünk dramaturgiailag is felépíteni. Nem akarom előre elmesélni az előadást, mert látni kell, de annyit elárulhatok: a műsorunknak van egy olyan vonulata is, amely ezeknek a zenészeknek nemcsak a tipikus táncfiguráit, lépésvariációit, hanem a jellegzetes viselkedését, magatartási formáit idézi meg. Sokan közülük már nem élnek, de ismerte őket az egész szakma, az egész táncházmozgalom, s aki valaha látta őket, ráismerhet az alakjukra. Néhányukról rengeteg filmfelvétel van, amelyeket fel is használtunk a felkészülés során, viszont szerepelnek olyan zenészek is a válogatásban, akikről csak töredékek maradtak fenn. Esetükben elsősorban a személyes élményeinkre támaszkodtunk.”

S hogy kik kerültek be az összeállításba? Kodoba Károly „Ics bácsi” bőgős, Moldován István kontrás, Kodoba Béla prímás és Mácsingó Lajos kontrás (Magyarpalatka), Botás Pál dobos (Elek), Zerkula János prímás (Gyimesközéplok), Rostás Izidor kontrás (Erdőszombattelke), Bóné Sándor cimbalmos (Vajdaszentivány), Potta Géza prímás (Abaújszina), Moldován „Ilka” György prímás (Szék), Mezei Ferenc „Csángáló” kontrás (Szászcsávás), Szántó Ferenc prímás (Magyarbece), Berki Béla „Árus” harmonikás és Berki Ferenc „Árus” prímás (Méra), valamint Nonika Miklós „Hitler” prímás (Gyerővásárhely) táncait és alakját mutatja be az Ifjú Szivek új műsora.

Mint a fenti névsorból is kitűnik, a táncegyüttesbeli lányok nem nagyon jutnak szóhoz az előadásban. Mint Hégli Dusán mondja, ez elsősorban annak köszönhető, hogy az elmúlt századokban kevés jelentős női muzsikust jegyeztek, továbbá az Ifjú Szivek új műsorában a fent nevezett zenészek férfitáncait mutatják be; de látható lesz egy kis előzetes a tervezett következő részből is, hiszen ezek a zenészek forgatós táncokat, csárdást is táncoltak. Az Ifjú Szivek igazgatója a produkció egyik érdekességére is felhívja a figyelmet: az együttes táncosai zenélnek – többen most ismerkedtek meg közelebbről egy-egy hangszerrel –, a zenészek pedig táncolnak is az előadásban.

A „Muzsikáltam én...”-t az astorkabeli előadás második részében láthatja a néptáncrajongó közönség, az egész estét betöltő műsor első felében az Ifjú Szivek három, 2002. első felére tervezett bemutatójából kaphatnak ízelítőt. A művészegyüttes mindháromban élő, folytonosan változó jelenségként kezeli a népzenét, a néptáncot, s azt a kérdést járja körül – más-más formában, megközelítésben – miként változott az elmúlt évszázadban a magyar népi muzsika, illetve a falusi közösségek zenei ízlése, miként kerültek be s hogyan formálódtak tovább az archaikusnak éppenséggel nem nevezhető elemek a vidéki zenészek, táncosok, mulatságok repertoárjába. A 2002-re tervezett, Elmúlt század című műsorból (amely a XX. század magyar népzenéjének emlékezetes pillanatait dolgozza fel, attól a ponttól, hogy Bartók fonográfjával elindult első gyűjtőkörútjára, egészen az elmúlt évek monumentális, a magyar állam részéről intenzíven támogatott Utolsó Óra program részeként folyó gyűjtésekig) az Astorkában bonchidai tánczenét mutat be az Ifjú Szivek zenekara, a Figur Banda. Szintén része a bemutatónak a „Meghalok én magáért” című kamaraelőadás egyik részlete, ebben a produkcióban a magyar cigányzene módosulásairól adnak képet az együttes tagjai. Az Ifjú Szivek harmadik jövő évre tervezett műsora a Dáridó. Hégli Dusán azt mondja, az ominózus kifejezés gyakorlatilag műfajmegjelölésként szerepel a címben; Lagzi Lajcsi munkásságának tv2-beli kiteljesedése óta mindenki számára egyértelmű, milyen jellegű műsorról lehet szó. A Szivek is tartja magát a jól bevált műfaji hagyományokhoz, számos vendég meghívását tervezik, s természetesen lesz a műsornak játékmestere is; a Galambos Lajos-féle klasszikus változattól annyiban térnek el, hogy produkciójukban a népi hangszereké lesz a főszerep, amelyeken viszont nem csak népdalokat szólaltatnak meg. Az Ifjú Szivek Dáridójából szintén látható majd részlet a december elejei bemutatókon.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?