Zene kontra politika

A nyolcvanas évek vezető szintipop duója, a Pet Shop Boys utoljára 2002 áprilisában adott ki stúdiólemezt Release címmel.

A nyolcvanas évek vezető szintipop duója, a Pet Shop Boys utoljára 2002 áprilisában adott ki stúdiólemezt Release címmel. Neil Tennant és Chris Lowe az azóta eltelt négy évben megjelentették slágereik dupla válogatását, és zenét komponáltak Szergej Eisenstein 1925-ben bemutatott Patyomkin páncélos című klasszikus némafilmjéhez – a Drezdai Filharmonikusok és Jonathan Stockhammer karmester segítségével készült anyag nagy meglepetést váltott ki, teljesen eltér a PSB hangzásvilágától. Valószínűsíthető volt, hogy a duó az új albumán nem folytatja a ’93-as Very című lemez óta tapasztalható, a szintipoptól egyre távolodó hangzást, hanem visszatér a gyökereihez, mivel a stílus ismét előtérbe került, és a fiúk a távolodással együtt a reflektorfényből is egyre jobban kiszorultak. A várakozásnak megfelelően a neves producer, Trevor Horn felügyelete mellett készült, május 22-én kiadott Fundamental visszarepít a nyolcvanas évekbe. Nosztalgiamentes korong született, amely teljes mértékben megállja a helyét a mostanság rendkívül aktív elektropop-mezőnyben. A szövegek több helyen aktuális témákra fókuszálnak – például az albumot beharangozó I’m With Stupid című Tony Blair és George W. Bush kapcsolatán élcelődik. A dal a PSB harminchetedik kislemeze, és huszadik TOP 10-es slágere Nagy-Britanniában; a nyolcadik helyig jutott. Eddig négy listavezetője volt a szigetországban, mind a négy a nyolcvanas években: a West End Girls (1985), az It’s A Sin (1987), az Always On My Mind (1987) és a Heart (1988). A duó legutóbbi nagy sikere, a ’93-as Go West a második helyig vitte, azóta hetedik helynél magasabb pozíciót nem sikerült elérnie. (pj)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?