Meghalt Fethullah Gülen Amerikában élő török hitszónok, a 2016-os puccskísérlet állítólagos értelmi szerzője

fethullah

Meghalt az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen török muzulmán hitszónok, akit Törökországban a 2016-os elvetélt államcsíny szervezésével vádolnak.

A 83 éves prédikátor haláláról a török állami televízió (TRT) számolt be hétfőn az X közösségi oldalra és a Gülen mozgalmához közelálló honlapokra hivatkozva.

A TRT szerint a hitszónok, aki Ankara szerint 2016 júliusában puccskísérletet szervezett Recep Tayyip Erdogan elnök ellen Törökországban, vasárnap este halt meg egy kórházban.

A hitszónok Herkul nevű honlapja, amelyre hivatkozva a török közmédia bejelentette Gülen halálát, be van tiltva Törökországban.

Fethullah Gülen befolyásos vallási mozgalmat alapított. Hajdan Erdogan szövetségese volt, de egy ponton látványosan szakítottak, és az elnök őt tette felelőssé a 2016. július 15-i államcsínykísérletért, amelyben mintegy 250 ember vesztette életét.

A hitszónok tagadta, hogy ő lett volna a puccskísérlet értelmi szerzője.

Gülen 1999 óta élt az Egyesült Államokban, Pennsylvania államban. A török hatóságok 2017-ben megfosztották állampolgárságától.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?