Vizualitással az egészségért

Pozsony. A kilencvennégyes és a kilencvenötös évek fordulóján hirdették meg először a Miért szeretek élni? című országos képzőművészeti versenyt Szlovákiában, azzal a szándékkal, hogy minden olyan eszközt érdemes és célszerű kihasználni, amely segíthet a drogfogyasztás és a -függőség kialakulásának megelőzésében.

# Somogyi Tibor felvételePozsony. A kilencvennégyes és a kilencvenötös évek fordulóján hirdették meg először a Miért szeretek élni? című országos képzőművészeti versenyt Szlovákiában, azzal a szándékkal, hogy minden olyan eszközt érdemes és célszerű kihasználni, amely segíthet a drogfogyasztás és a -függőség kialakulásának megelőzésében. A versenybe tizennégytől tizennyolc éves korig kapcsolódhattak be diákok olyan képzőművészeti alkotásokkal, amelyekkel a drogellenes magatartásukat fejezték ki. Az eredeti projekt aztán kiállítási tevékenységgel is kibővült, a beérkezett pályamunkákból tárlatot rendeztek, amelyet országszerte vándoroltattak. 2000-től ebbe a szlovákiai programba finn, 2001-től olasz, az idén pedig üzbegisztáni gyerekek is bekapcsolódtak, illetve részt vesznek.

A megmérettetésbe rajz, festmény, kollázs, pólórajz- és képeslapvázlat, továbbá kisegítő iskolások, valamint művészeti iskolák diákjai kategóriákban lehetett benevezni. A versenybe, amelyet a napokban értékeltek ki Pozsonyban, közel kilencszáz diák kapcsolódott be. Munkáikból ezúttal is rendeztek kiállítás, amely június 28-áig a Szlovák nemzeti felkelés téri Népművelési Központban tekinthető meg. Ezt követően az anyagot Szlovákia területén huszonöt további helyszínen állomásoztatják. A tervek szerint az utolsó kiállítási hely Dunaszerdahely lesz.

A bemutatott kollekciót egy kamaratárlat is kiegészíti, amelyet a szenvedélybetegségeket gyógyító pozsonyi központ kezeltjeinek rajzaiból állítottak össze. Ennek az anyagnak a prezentálása részben azt a célt is szolgálja, hogy a közönség össze tudja hasonlítani, miként tekintenek a szenvedélybetegségekre azok, akik a narkotikumok elleni magatartásukat fejezik ki képi eszközökkel, s milyen gondolatok foglalkoztatják azokat, akik intézményes, vagyis orvosi segítséggel kívánnak megszabadulni a függőségtől. (tallósi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?