Viva Musica! – ahol a komoly is színes

Egyebek mellett a Janoska Ensemble idehaza ritkaság-számba menő fellépésével, az orgona Paganinijének nevezett Cameron Carpenter koncertjével és a Pozsony zeneszerető közönségét tavaly már elvarázsoló norvég hegedűvirtuóz, Mari Samuel-sen visszatérésével kínálja meg a szlovák fővárost az idei Viva M

Egyebek mellett a Janoska Ensemble idehaza ritkaság-számba menő fellépésével, az orgona Paganinijének nevezett Cameron Carpenter koncertjével és a Pozsony zeneszerető közönségét tavaly már elvarázsoló norvég hegedűvirtuóz, Mari Samuel-sen visszatérésével kínálja meg a szlovák fővárost az idei Viva Musica! fesztivál.

Pozsony. A sorozat eredetileg július 6-ára tervezett nyitókoncertje a főszereplő egyéb irányú elfoglaltsága miatt elmarad, de ami késik, nem múlik: John Malkovich, a világhírű amerikai filmszínész Report on the Blind című előadása végül augusztus 24-én lesz megtekinthető a Régi vásárcsarnokban. A különleges előadás Ernesto Sabato argentin író Hősökről, sírokról című regényének egy fejezetére épül, melyet Alfred Schnittke orosz zeneszerző Concerto zongorára és vonószenekarra című alkotása egészít ki. Sabato szövege mellé John Malkovich maga választotta ki az aláfestésül szolgáló zenei anyagot, mely disszonáns harmóniáival tökéletesen illeszkedik a felolvasott passzusokhoz. Malkovich mellett részese a produkciónak Anastasya Terenkova zongoraművész és az I Solisti Aquilani olasz zenekar Alviso Casellati karmester vezényletével. A Report on the Blind 2016 óta óriási sikerrel fut a világ nagyvárosaiban, a koncertek első felében vendégművészek fellépésével – ők Pozsonyban Sosztakovics és Giovanni Sollima kortárs olasz zeneszerző egy-egy művét szólaltatják meg, szólistaként Massimo Mercelli fuvolaművész közreműködésével.

A 2005-ben életre hívott Viva Musica! a nyári hónapokban nemzetközi rangú, ugyanakkor a populárisabb műfajok felé is nyitó komolyzenei koncertek sorozatát kínálja a pozsonyi közönségnek. Ez a törekvés az idei programban fokozottan tetten érhető. A Janoska Ensemble a komolyzenét a dzsesszel, a poppal, a világzenével és a filmzenék jellegzetes elemeivel elegyítve alakította ki saját stílusát, ezt tükrözi új projektjük is, a From Bratislava to Hollywood, amellyel július 12-én a Régi vásárcsarnokban lépnek színpadra.

A július 15-én az Evangélikus nagytemplomban koncertező Jasmin Toccata a világhírű francia csembalóművész, Jean Rondeau projektje, aki az ütősöket megszólaltató Keyvan Chemiranival és Thomas Dunford lantművésszel két látszólag távoli világot eresztett össze: a barokkot és a Közel-Kelet muzsikáját.

Cameron Carpenter rendszerint már a megjelenésével is meghökkenti a közönséget: inkább hasonlít punkzenészre, mint orgonistára. Sikere viszont nem pusztán a külsőségeknek köszönhető: a Juilliardon nevelkedett művészt technikás, invenciózus, tabukat ledöntő zenészként tartják számon, azon ritka muzsikusok egyikeként, akik képesek megváltoztatni a hangszerük hagyományos felfogását. Carpenter Pozsonyba is egyéni fejlesztésű, ötmanuálos, digitális „nemzetközi turnéorgonájával” érkezik, amelyen saját kompozíciói mellett többek között Bach, Wagner, Bernstein műveit szólaltatja meg a Szlovák Rádió koncerttermében, július 26-án.

Mari Samuelsen augusztus 2-án hozza el Pozsonyba Stradivari-hegedűjét és Bachtól Glassig című új projektjét. Több hazai formáció mellett augusztusban várja a közönséget a párizsi Ensemble intercontemporain koncertje is.

A fesztiválhoz kapcsolódva Pozsonyban a napokban már elindult a Viva Ulica! projekt, melynek keretében tavaly több száz koncert valósult meg a főváros utcáin és terein. A nyári hónapokban idén 18 fiatal utcazenész és zenekar kap lehetőséget a szervezőktől a Mihály-kapunál, a Halpiac téren, a Rázus rakparton és a Suchoň téren. A pódiumokat Vigyázz, utcazenész (Pozor, pouličný hudobník) felirattal jelölik meg, így azonosíthatók a rendezvény helyszínei, illetve a bekapcsolódó muzsikusok. A Viva Ulica! résztvevőit jelentkezés alapján választották ki, a lehetőség még most is nyitott. A bekapcsolódó utcazenészek a sorozat jelképébe, egy kék kalapba gyűjtik az adományokat, illetve a járókelők például SMS-ben is támogathatják őket. A projektnek ugyanis ez az egyik célja: amellett, hogy szeretné megmutatni, Pozsony milyen színes, pezsgő kultúrájú és nyitott város, a fiatal előadókat is szeretné hozzásegíteni álmaik megvalósításához – egy új hangszerhez, külföldi koncertlátogatáshoz, mesterkurzushoz stb. (as)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?