Világot járt, díjazott újdonságok

Pozsony. A Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztivál harmadszor költözik. Két évig az Istropolis adott neki otthont, aztán két esztendőn át a Polus – Ster Centuryben tartották, idén az ötödik évfolyamot ismét új helyszínen, az Auparkban lévő Palace Cinema vetítőtermeiben rendezik meg november 28-tól december 6-áig.

Lars von Trier Dogville című filmje is szerepel a pozsonyi szemle műsoránA fő programba, az első- és második filmes rendezők versenyébe ezúttal tizennyolc játékfilmet soroltak be a világ legkülönbözőbb helyeiről. Köztük olyan filmeket is, amelyek más fesztiválokon már díjat nyertek, mint a kínai Vakakna, amely hazájában leleplező társadalomkritikai éle miatt feketelistára került, Berlinben viszont győztes lett az elsőfilmesek kategóriájában. A versenyfilmek között szerepel továbbá ifj. Alekszej German (az ismert orosz rendező, Alekszej German fia) Utolsó vonat című munkája, amely viszont a velencei fesztiválon nyerte el a zsűri különdíját. Vladimír Morávek színházi rendező első játékfilmjét, az Unalom Brünnbent is beválasztották a versenybe, ugyanúgy, mint az egész világba eljutott Osama című afgán mozgóképet is.

Az európai film szekcióban is kínál a fesztivál olyan ínyencségeket, amelyek nagy érdeklődésre tarthatnak számot. Ebbe a rendezők igyekeztek olyan opusokat megszerezni, amelyek a kontinens legújabb filmtermésének legjavából valók. Köztük Muri Bilge Ceylan török rendező Uzah című munkája, amely előbb Cannes-ban elnyerte a zsűri nagydíját, utóbb pedig a Filmkritikusok Világszövetségétől (FIPRESCI) megkapta Az év filmje minősítést. Itt lesz a dán rendezőóriás, Lars von Trier Dogville című alkotása, a francia filmet Francoise Ozon Swimming Pool, az olasz filmet pedig az Itáliában élő török rendező, Ferzan Ozpetek Karlovy Varyban díjazott Szemközti ablak című opusa képviseli. A tavalyi velencei fesztiválon a legjobb játékfilmnek járó Arany Oroszlánnal jutalmazott opust, Peter Mullan munkáját, A Magdolna nővéreket is láthatjuk majd a pozsonyi szemlén ugyanúgy, mint a tavalyi berlini filmfesztivál Arany Medvével kitüntetett filmjét, Paul Greengraas rendezését, a Véres vasárnapot.

Az árral szemben elnevezésű szekcióban, mint minden évben, ezúttal is a független, kísérletező mozgóképes alkotásokat kínálják a fesztiválrendezők. Olyan munkákat, amelyek az újszerű megszólalásra, a filmnyelv megújítására tesznek kísérletet, tartalmi vagy formai szempontból próbálnak újat hozni, s bár ezeket a leggyakrabban hangzatos közönségsiker nem kíséri, a filmműfaj, a filmművészet fejlődését erőteljesen befolyásolják. E szekcióban szerepel majd egyebek közt Andrej Koncsalovszkij legújabb rendezése, a Bolondokháza, Alekszander Szukorov trilógiájának befejező darabja, az Apa és fia, valamint Pálfi György Hukkle című, több rangos nemzetközi fesztiválon jelentős díjakkal kitüntetett alkotása.

A Zoom szekció ezúttal a norvég filmművészet jelen helyzetét próbálja meg felvillantani nyolc nagyjátékfilmmel, két dokumentumfilmmel, hét rövidfilmmel, valamint a híres lillehammeri norvég filmiskola hallgatóinak három munkájával.

A Premierfilmek szekcióba nemzetközi fesztiválokon bemutatott, esetleg díjat nyert alkotások kerülnek be, olyanok, amelyeket Szlovákiában még semmilyen más filmszemlén nem vetítettek, tehát itthoni premierjüket a Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztiválon tartják. Mint például a velencei fesztiválon több, köztük a legjobb filmért járó Arany Oroszlánnal kitüntetett Visszatérés, Andrej Zvjagincev orosz rendező munkája, vagy a Coen fivérek legújabb romantikus komédiája, a Kegyetlen bánásmód.

A pozsonyi szemlén több olyan filmet is bemutatnak, amelyet Európai Filmdíjra (az EFA – az Európai Filmakadémia díjára) neveztek be. Minimálisan két olyan alkotást láthatunk majd, amelyet az év filmfelfedezésének járó Fassbinder-díjra jelöltek. Továbbá két olyan mozgókép is szerepel a programban, amelyeket a nem európai filmek kategóriában jelöltek az Európai Filmakadémia díjára – Takeshi Kitano A szamuráj, valamint Clint Eastwood A titokzatos folyó című munkája. Az Európai Filmdíjak átadását december hatodikán tartják Berlinben.

A pozsonyi fesztiválra meghívott vendégek neveit még nem árulták el a szervezők. Annyit lehet tudni, hogy elsősorban rendezőket hívtak meg a szemlére: eddig tizennyolc neves rendező jelezte vissza részvételi szándékát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?