Victor Wooten és pár véletlen egybeesés

Pozsony. Szombaton a fővárosi Ateliér Babylon klubban lép fel a Victor Wooten Trio. Érdemes pontosan érkezni, mert az előzenekar, a hazai GrooveHub sem csak időhú-zásból került a programba.Az Idaho állambeli Wooten családban öt fiú született.

Pozsony. Szombaton a fővárosi Ateliér Babylon klubban lép fel a Victor Wooten Trio. Érdemes pontosan érkezni, mert az előzenekar, a hazai GrooveHub sem csak időhú-zásból került a programba.

Az Idaho állambeli Wooten családban öt fiú született. Roy és Regi zenekart akartak alapítani, ezért a tízéves Regi megtanította az ötéves Josephet zongorázni, az akkor kétéves Victor kezébe pedig basszusgitárt nyomott.

Victor Wooten ma a világ egyik legtechnikásabb és leginvenciózusabb basszusgitárosa, aki sikeresen eresztette össze a könnyen emészthető, játékos funkot és a soult a fajsúlyosabb dzsesszel. Időként ma is fellép fivéreivel (mint például a 2014-es Pozsonyi Dzsessznapokon), de főleg trióban szeret koncertezni. Illetve újabban looperekkel is szívesen kísérletezik, azaz játék közben rögzíti a hangsávokat, és a szám végére szólóban is nagyzenekari hangzást ér el. Ezt a mutatványt remélhetőleg az Ateliér Babylonban is prezentálja. A koncerten ismét vele lesz régi szaxofonosa, Bob Franceschini, aki egy ideje a gitárfenomén Mike Stern zenekarát erősíti, ám azon a bizonyos 2014-es pozsonyi dszesszfeszten összetalálkoztak Wootennel, és olyan jót jammeltek együtt a színpadon, hogy azóta rendszeresen visszajár Victor triójába.

És ha már 2014, akkor említsük meg a Victor Wooten Trio pozsonyi előzenekarát is, amely abban az évben nyerte meg a hazai fiatal tehetségek versenyét a Pozsonyi Dzsessznapokon. Lehet, hogy ez véletlen egybeesés, lehet, hogy nem, mindenesetre a GrooveHub nevű fúziós trió, amelyben szintén a basszusgitáros, Adam Hudec viszi a prímet (arról híres, hogy mindig fekete kesztyűben bűvöli hangszerét), nagyon passzol Wootenék elé.

Az ötszörös Grammy-díjas Victor Wooten egyébként a világ három legjobb basszusgitárosának egyike. Ez ugyan nem hivatalos státus, de annyi bizonyos, hogy Stanley Clarke és Marcus Miller társaságában turnézta körbe a világot. A három tenor mintájára alakult basszusgitártrió 2008-ban a Pozsonyi Dzsessznapokra is eljutott, és talán nem túlzunk, ha azt állítjuk, hogy a legfiatalabb zenész aratta a legnagyobb közönségsikert. Wooten basszusgitárja nem egyszerűen ritmushangszer, hanem sokoldalú szólóinstrumentum, amelyből a kristálytiszta üveghangoktól a vad katatóniáig bármit elő tud csiholni. Ugyanakkor mégsem egy technikamániás virtuózzal van dolgunk, hanem egy rendkívül érzékeny, kreatív zenésszel, ami abból is látszik, hogy egyik legnagyobb slágere egy áhítatos vallási dal, az Amazing Grace feldolgozása.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?