V. Vámbéry Konferencia

Dunaszerdahely. Szeptember 27-én könyvbemutatóval vette kezdetét az V. Nemzetközi Vámbéry Konferencia. A küzdelemnek vége, s még sincs vége című kötetet, amely a konferencia előző évfolyamán elhangzott előadásokat adja közre, Dobrovits Mihály turkológus, a Vámbéry Kutató Tanács tudományos titkára állította össze.

Dunaszerdahely. Szeptember 27-én könyvbemutatóval vette kezdetét az V. Nemzetközi Vámbéry Konferencia. A küzdelemnek vége, s még sincs vége című kötetet, amely a konferencia előző évfolyamán elhangzott előadásokat adja közre, Dobrovits Mihály turkológus, a Vámbéry Kutató Tanács tudományos titkára állította össze. Méltatója Vásáry István professzor volt, akinek kutatási területe és érdeklődése a török filológia és történelem különböző részeit öleli fel.

A kötetben hazai és magyarországi szerzők tanulmányai kaptak helyet, továbbá ezúttal is képviseltette magát egy külföldi kutató Azim Malikov személyében, aki a szamarkandi egyetem munkatársa. A tanulmánykötet nem csupán a Kelet történelmének különböző fejezeteibe nyújt betekintést, hanem arról is képet ad, melyek azok a témakörök, kutatási területek, amelyekre a magyar Kelet-kutatók a figyelmüket összpontosítják.

Másnap délelőtt elsőként Dobrovits Mihály A kirgizek egy VI. századi bizánci forrásban című előadása hangzott el, majd a fiatal Tóth Anna Malalas krónikájának népneveivel ismertette meg a hallgatóságot. Avar kor-e az avar-kor? – Madaras László erre vonatkozó megjegyzései után Vásáry István professzor a török és mongol nyelveknek a mongol-kori Iránban betöltött helyzetét és szerepét taglalta. Sárközy Miklós Vámbéry Árminról szóló előadása után T. Nyíri Mária Cemel Sahir történetével és annak a magyar operetthez való kötődésével nyű?gözte le a hallgatóságot.

Két nap alatt húsz kiváló előadást hallgathatott meg a közönség, és ígéret született, hogy ezekből az előadásokból hamarosan egy újabb kötet születik.

A konferencia keretében idén először osztották ki a Vámbéry-díjat. A Vámbéry Tudományos Kollégium az elismerést egyhangú döntés alapján Hazai György akadémikusnak, a Társulás elnökének ítélte oda munkája elismeréseként.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?