Újra megszólaló szerzők

Az év elején fiatalon elhunyt író-performer, Kantár Csaba emlékére készült összeállítással indul a Szőrös Kő idei első száma. Zalaba Zsuzsa, Balázs F.

Az év elején fiatalon elhunyt író-performer, Kantár Csaba emlékére készült összeállítással indul a Szőrös Kő idei első száma. Zalaba Zsuzsa, Balázs F. Attila, Fehér Kriszta és Haraszti Mária emlékképei mellett Juhász Miklós oroszlányi író-dokumentumfilmes reprodukcióit is közli Kantár Csabáról, valamint Faludi Ádám tatabányai költő „emlékbélyegét” a címlapon. Néhány mozzanat erejéig megszólal Lacza Gergely, Haris Éva és Haraszti Ágnes.

A szépirodalmi részben az Angyalzsugor című antológia megjelenése óta mindeddig hallgató Haris Éva új versei, a ritkán publikáló emm Zirig Árpád egy új novellája kapott helyet, valamint egy részlet Pénzes Tímea új prózakötetéből, amely az idei Ünnepi Könyvhét újdonsága lesz. Z. Németh István Elmondom brader című verse nyilvánvaló paródiája korunk tévémániájának.

Folytatódik a lapban a Kempelen Farkas Társaság őszi nyelvészeti konferenciája előadásainak közlése. Vörös Ferenc Felvidéki magyar neveink sorsa a XX. században címmel közöl érdekes tanulmányt. Menyhárt József élő nevek forrásánál kutakodik Nyékvárkonyban. Jakab István a jelzős szerkezetek öszszevonásának témaköréből jár körül néhány vitatott kérdést. Végezetül Lanstyák István Kontaktológia és variációelmélet című előadásának ad helyet a folyóirat.

A Gondolatnyi csend rovatban H. Nagy Katalin Mesék tere címmel felvidéki mesekönyvek illusztrációiról mondja el nem éppen hízelgő véleményét. Tamás Kinga Utazások Fellinivel című tanulmánya az alkotó művészetének egy lehetséges variációjáról értekezik.

A Kő kövön rovatban Ardamica Zorán Cselényi László egyik könyvkritikájával száll vitába. Gágyor József a nyelvészeti konferencia anyaga kapcsán mondja el véleményét a hazai kutatási anyagok megjelentetésének nehézségeiről. A szám végén tavaszi-nyári rendezvények programjai, alkotótáborozási lehetőségek kínálata várja az olvasókat. (hrr)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?