Újabb két magyar tagja lesz az Oscarról döntő amerikai filmakadémiának

Los Angeles. Minden eddiginél több, 59 országból 928 tagot hívott meg soraiba az Ame-rikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia, köztük két magyar művészt is.Tarr Bélát rendezőként is, íróként is meghívták, azaz döntenie kell, melyik kategória ajánlatát fogadja el.

Los Angeles. Minden eddiginél több, 59 országból 928 tagot hívott meg soraiba az Ame-rikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia, köztük két magyar művészt is.

Tarr Bélát rendezőként is, íróként is meghívták, azaz döntenie kell, melyik kategória ajánlatát fogadja el. Herbai Máté, a Testről és lélekről című film operatőre is meghívást kapott az operatőr szekcióba.

Az akadémiai tagság feltétele a korábbi Oscar-jelölés vagy az Akadémia két tagjának ajánlása abból a kategóriából ahova a jelölt felvételét kérik. Tavaly hét magyart is soraiba választott az Oscar-díjakról döntő testület: Rófusz Ferenc animációsfilm-rendezőt, Enyedi Ildikó, Mészáros Márta, Deák Kristóf és M. Tóth Géza filmrendezőt, Udvardy Anna producert és Pataki Éva írót. Tavalyelőtt a meghívottak között volt a Saul fia című film rendezője, hangmérnöke és operatőre is: Nemes Jeles László, Zányi Tamás és Erdély Mátyás. Akadémiai tagságot élvez továbbá Szabó István rendező, Koltai Lajos operatőr és Andy Vajna filmproducer.

Az akadémia 2016-ban, a szakma és a közönség nyomásának engedve jelentett be fontos változtatásokat: az azelőtti egymást követő két évben ugyanis a színészi kategóriákban kizárólag fehér színészek kaptak Oscar-jelölést. A testület korábbi ígéretéhez híven idén is rendkívül széles körből választotta ki új tagjait, akik közül 17-en Oscar-díjasok, 92-en Oscar-jelöltek, 49 százalékuk nő, és ha mindegyikük elfogadja a meghívást, a nők aránya 31%-ra emelkedhet a 2015. évi 25%-ról. A nem fehér bőrű akadémiai tagok aránya jelenleg 38%, számuk ezzel 2015 óta megduplázódott, és arányuk elérte a 16%-ot. A meghívott színészek között van Tiffany Haddish, Daniel Kaluuya, Amy Shumer, Lea Seydoux, Christine Baranski, Dave Chappelle és Kyra Sedgwick, csakúgy mint a 84 éves Eileen Atkins és a 14 éves Quvenzhané Wallis, A messzi dél vadjai című film Oscar-díjra jelölt főszerelője. A színészek alkotják a jelenleg több mint 9200 tagot számláló filmakadémia legnagyobb szekcióját, arányuk mintegy 20 százalék.

A rendezők, írók között meghívták J. K. Rowlingot, a Harry Potter-regények szerzőjét, Ali Aszgari iráni rendezőt, Joe Rober Cole-t, a Fekete Párduc forgatókönyvíróját és Michel Gondry rendezőt is. Kendrick Lamar rapper, Melissa Etheridge énekes- dalszerző, Sufjan Stevens és Questlove a zenészek soraiba kapott meghívást. (MTI, juk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?