Új online platform a városi témákról

a

A Punkt polgári társulás 2021. október 21-én a Nová Cvernovka csarnokában bemutatta az új CTZN platformot (az angl. citizen - polgár szóból). A Punkt szervezi a Jó piac rendezvényt is, amely idén ünnepeli a 10. évfordulóját. A CTZN a Whatcity? konferencia folytatása, amely a települések fejlődését inspirálja.

A CTZN: https://ctzn.sk online platform tematikus kiadásokból áll azokat a kiadásokat is beleértve, melyek tartalma kb. két vagy háromhavi időközönként lesz megjelentetve. Az oldalon rendszeres rubrikák is megtalálhatók lesznek. Az olvasók szakemberekkel való beszélgetéseket, témát érintő cikkeket és külföldi pozitív inspirációt is találhatnak majd.

A platform vizuális oldala mögött a Milk dizájn stúdió és néhány fényképész áll, akik az egyes kiadások témáját fogják dokumentálni. A CTZN részére specifikusak lesznek a különféle együttműködések- az új kiadásokon szakemberekből álló külső bizottság fog dolgozni.

Az aktuális kiadás az ,Alvó helyek” nevet viseli, ezzel utalva a Pozsonyban és szatellit területeken levő elhagyatott épületekre és területekre, melyek hosszútávú állapota megterhelést jelent a környezetre. Kihasználásuk és megtartásuk nagyszerűen kiegészíthetné a környezetet, segíthetne a város identitásának építésében és utalhatna a múltra, melynek részét képezték. További előnye a szociális kihasználás- mindegy hogy szociális lakásról vagy kulturális eseményeknek helyt adásról lenne szó. A kiadás keretén belül a bizottság szövetkezett a város vezetőségével, fejlesztőkkel és szakemberekkel.

A második ,,Piacok mint jelenség” kiadás témája a városokban megrendezett piacok gazdasági, ökológiai és szociális szempontból. A Punkt szervezi a Jó piacot is, amelyre egy nap kb. 15 000 - 20 000 látogató jár. A kiadás része lesz a hatás mérésének eredményei, amely a Punkt és a budapesti KÉK - Kortárs építészet központjával, valamint Ivana Rapoš Božič kutató és szociológus segítségével jött létre. Ez az együttműködés a nemzetközi Interreg program keretén belül van támogatva és kivitelezve.

A plaftorm és kiadásainak prezentációja egyúttal elindította a ,,CTZN dialógusok” szakmai beszélgetések sorozatát. A beszélgetés lezárta a platform "Alvó helyek" első kiadás témáját. Anke Wijnja (NL) külföldi és Annamarie Velič (SK) hazai szakember beszélgettek a várost érintő enviromentális megterhelés regenerációjáról tekintettel a talajra és vízre, amelyet az elhagyatott épületek és területek befolyásolnak. Anke Wijnja munkáján belül intenzíven használja és tanulmányozza a talaj fitoremedációjának technikáját. Tagja az Amsterdam Noord De Ceuvelnek, amely a fenntartható életmód inkubátoraként ismert. Gondozza és gyarapítja a közösségi parkot, és további szakemberekkel és önkéntesekkel együtt a talaj tisztításán és megújításán fáradozik ezen az ipari szennyeződéssel érintett területeken.

Annamarie Velič az IKEA Industry egyik részlegén fenntarthatósági menedzserként dolgozik. Az ipar légkörre és vízforrásokra kifejtett negatív hatásainak megelőzésével, valamint a víz országban való megtartásával és a biotópok ipari környezetben való védettségével foglalkozik. A "Mi vizünkért" polgári társulás egyik alapitó tagja, amely az ivóvíz hatékony védelmének és ellenőrzésének politikájával foglalkozik.

A ,,CtZN dialógusok” beszélgetések sorozata a Nová Cvernovkában fog folytatódni és mindig az aktuális kiadás témájához fog kapcsolódni. A "Piacok mint jelenség” új kiadás 2021. októberére van tervezve.

 

Az "Alvó helyek" kiadás cikkei elérhetők a platformon:

https://ctzn.sk

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?