Többet akart adni a diákoknak

Bevallom, Kulcsár Tiborral szemben elfogult vagyok. Akkor fejezte be osztályfőnöki pályafutását, amikor a mi osztályunk érettségizett. Az utolsó évben kiosztotta a tételeket magyar nyelvtanból, amit győztünk, megtanultunk, amit nem, az későbbre maradt – de csak azoknak, akik magyar szakra jelentkeztünk.

Prekop Éva Buzitáról N. Tóth Anikó A szentek ideje című novelláját mondtaSomogyi Tibor felvételeIrodalomból viszont alaposan fölkészültünk. Ha álmomból vernének föl, akkor is el tudnék mondani egy csomó Ady-verset például, azt hiszem, az egyik nagy kedvence ő lehetett. Ady-műsort is összeállított, és harmadikban, miután átvettük az anyagot, behozta a magnóját, egy-egy részletből kellett fölismernünk a költeményeket. A mai napig sajnálom, hogy érettségin Móriczot húztam, nem Adyt. Viszont az érettségi írásbelin könnyedén vettem az akadályt, mert Radnóti antifasiszta költészete volt az egyik téma, és Kulcsár tanár úr Radnóti-összeállítást is készített, ezzel is járta az országot a pozsonyi Duna utcai középiskola Forrás Irodalmi Színpada. Tehát nem kizárólag magyar órán foglalkozott a diákokkal. Valószínűleg az iskola volt az élete, akik a lánykórusban énekeltek, kórusvezetői képességeit is megismerték, a Forrásban pedig színdarabokat is rendezett, bevonva a reál érdeklődésű diákokat is, akikből később mérnök, közgazdász, orvos lett, de elindított a pályáján néhány színészt is. Nála nevelkedett például Holocsy István, Boráros Imre. És sokan emlékeznek rá mint táborvezetőre, akivel a fél országot bejárta a fél iskola, és nem az volt a lényeg, hogy akárhány csillagos szállodában pihenjenek, hanem hogy minél többet lássanak, tapasztaljanak, s egy kicsit megtanuljanak túlélni.

Később mégis pályát módosított, a Comenius Egyetem adjunktusa is volt, meg az Ifjú Szivek igazgatója. Mellesleg költő, három verseskötetet hagyva az utókorra. Ismertük erről az oldaláról is, akkortájt még a hetilapokban is közöltek verseket. Minden érettségi találkozóra eljött, még betegen is, hozta a füzeteit, följegyezte, ki hol tanul, később, hogy melyikünk milyen állást tölt be. A negyedszázadost már nem érte meg.

November közepén rá, a tanárra, a költőre, a kollégára emlékeztünk a pozsonyi Casinóban az első Kulcsár Tibor vers- és prózamondó versenyen. Dávid Béla, az iskola igazgatója megnyitó beszédében elsősorban tanártársára emlékezett, akivel húsz évig dolgozott együtt, kiemelte pedagógusszerepét, de azt is hangsúlyozta, hogy Kulcsár azok közé a tanárok közé tartozott, akik meghatározták az iskola szellemiségét, nem elégedett meg a puszta tanári munkával, többet, jobbat akart adni a diákoknak.

Gyüre Lajos a költő munkásságát értékelte előadásában.

Az egykori tanítványok – a Miklósi Péter vezette kerekasztal-beszélgetésen – a szigorú, de igazságos, nagy tudású pedagógusra emlékeztek, akik közül sokan megtiszteltetésnek érezték, hogy a magyarórákat költő tartotta, aki egyrészt bevezette őket az irodalom csodálatos világába, másrészt erősítette bennük a magyarságtudatot, a hovatartozás érzését, a gyökerek fontos szerepét az ember életében. No meg a versmondót is, aki az órákon nem darálta le a költeményeket, hanem mélyen átérezve, értve adta elő, hogy ezzel is élménytöbbletet adjon.

Az iskola, valamint a kassai, féli, komáromi alapiskola, illetve gimnázium diákjai pedig elsősorban Kulcsár-versekkel tisztelegtek a költő emléke előtt. Tizenkét versmondó lány és fiú közül tízen Kulcsár-verset mondtak, mind az első, mind a második kategória győztese Kulcsár-verssel nyert. A prózamondók zöme pedig Duba Gyula prózájából választott, két kivétellel, Prekop Éva N. Tóth Anikó novellájával vitte el a pálmát.

Egyedül a II. Országos Esszéíró Pályázat témái nem kötődtek Kulcsár Tibor emlékéhez. Az első kategória pályázói arról írtak, mit tehet az iskola a község kulturális életéért, a második kategóriában a magyarországi 56-os és a csehszlovákiai 68-as eseményekről írhattak. Vajda Barnabás értékelte ki a munkákat, kiemelve néhány használható gondolatot a fiatalabb korosztály írásaiból, jelezve, hogy jót tenne az iskolának is és a község kulturális életének is, ha néha a felnőttek felfigyelnének a gyerekek ötleteire, javaslataira, akiknek – a fámával ellentétben – igenis fontos a kultúra.

A második kategóriában részt vevők a magyarországi 56-os eseményekkel foglalkoztak, megszólaltatva olyan szlovákiai embereket, akiket annak idején nem hagytak hidegen a magyarországi események.

Kulcsár Tibor két év múlva is csak hetvenéves lenne. Tanárként, emberként felejthetetlen a személyisége, a tanítványok iránt érzett felelősségtudata. Ezt azok tudják igazán, akiket tanított, akiknek a kollégája volt.

Győztesek

I. kategória – vers

1. Brezovszky Andrea, Pozsony

2. Kocsis Barbara – Pered

3. Kanyicska Enikő – Kürt

I. kategória – próza

1. Varga Enikő – Komárom

2. Szemet Luca – Pozsony

3. Zorkovszky Anna – Kassa

II. kategória – vers

1. Bugár Anna – Pozsony

2. Melecsky Katalin – Pozsony

3. Básti Andrea – Rimaszombat

II. kategória – próza

1. Prekop Éva – Buzita

2. Puha Dávid – Pozsony

Esszéíró pályázat

I. kategória

1. Subovics Mónika

2. Molnár Tibor és Lelkes Viktória

II. kategória

1. Hizsnyai András

2. Valkovszky Mónika

3. Hushegyi Ádám

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?