Titokzatos folyó

Jimmy (Sean Penn), Dave (Tim Robbins) és Sean (Kevin Bacon) gyerekkori jó barátok, de manapság csupán köszönőviszonyban vannak egymással. Hármasuk széthullásához egy borzalmas eset vezetett, amikor is Dave-et még kisfiúként elrabolták.

Jimmy (Sean Penn), Dave (Tim Robbins) és Sean (Kevin Bacon) gyerekkori jó barátok, de manapság csupán köszönőviszonyban vannak egymással. Hármasuk széthullásához egy borzalmas eset vezetett, amikor is Dave-et még kisfiúként elrabolták. Sok év elteltével a férfi még mindig annak a néhány napnak az emlékeit nyögi, habár Seannak sem épp példás a magánélete. Akinek abszolút nincs oka panaszra az Jimmy: boldog házasságban él és van egy gyönyörű lánya, akiért annak idején felhagyott a bűnözői életformával. Mindannyian kénytelenek szembenézni újra a múltjukkal, amikor a 19 éves Katie-t egy reggel holtan találják. Az ügyet a gyilkossági osztályon dolgozó Sean kapja, ám Jimmy mindent megtesz, hogy a rendőrség előtt igazságot szolgáltathasson.

Ez egy kíméletlen alkotás. Nagyon találó a fekete-fehér főcím, Clint Eastwood a klasszikus film noirok sötét tónusában készítette el Dennis Lehane regényének adaptációját. Itt nincsenek hősök, a Titokzatos folyó szereplői meggyötört emberek, akik nem az igazságot keresik, hanem éppen az elől menekülnek, hogy együtt tudjanak élni önmagukkal. Eastwood és forgatókönyvírója, Brian Helgeland könnyfakasztó drámai erővel ábrázolják azokat a motivációkat, amik a legtöbb krimiben csupán érzelgős üresjáratként szolgálnak. Jimmy lányának elvesztése, Dave traumája, vagy Sean fásultsága, ahogy szimpla bosszúsággal veszi tudomásul, hogy legújabb ügye áldozata egykori barátja gyermeke, mind fájdalmasan valóságosak. A cselekmény nem csak egy rejtélyt, hanem emberi sorsokat tár fel, méghozzá olyan energiával, hogy nagyrészt ebből táplálkozik a film feszültsége.

Az, hogy a film ereje időnként meg-megtörik leginkább azzal magyarázható, hogy a történet drámaként sokkal jobban működik, mint krimiként. Nem mintha a Titokzatos folyó csalódást okozhatna azoknak, akik a gyilkosság megoldására várnak, a személyes oldal egyszerűen jobban sikerült. A befejezés kapcsán említhetnénk néhány zavaró tényezőt, ám az alkotók a szereplők tragédiáját olyan sorsszerűvé emelik, amivel garantáltan letaglóznak. Eastwood illúziók nélküli világában ne is várjuk az igazságosztót: ő most egy keserű pirulát nyom le a torkunkon, amit egyhamar egész biztos nem fogunk elfelejteni. (mozinet)

Titokzatos folyó (Mystic River), színes, amerikai film, 2003, 137 perc, Rendezte: Clint Eastwood, Szereplők: Sean Penn, Tim Robbins, Kevin Bacon, Laura Linney, Laurence Fishburne, Marcia Gay Harden, Spencer Treat Clark

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?