Tiptop tippek ünnep előtti nagytakarításhoz

Elkerülhetetlenül jön a tavasz, a húsvét, és velük együtt a nagytakarítás ideje. Nem olyan könnyű rászánni magunkat, de ha az egész család együttes erővel nekiveselkedik, egy hétvége alatt kényelmesen végezhetnek mindennel, és az eredmény lenyűgöző lesz. Frissesség, tiszta ragyogás és illat.

Összeállításunkkal hasznos tippeket és ötletet kívánunk adni az elkerülhetetlen feladat megkönynyítéséhez, a lehetetlennek látszó problémák megoldásához.

Kezdjük a nagyobb felületekkel, innen haladjunk a kis tárgyak tisztítása és rendszerezése felé.

Mindig fentről lefelé haladjunk, különben a már megtisztított felületeket újból bepiszkoljuk.

A lakás belső helyiségeitől kezdjük a munkát, így nem hordjuk oda vissza a piszkot.

A falak

Először kezdjük a pókhálózással. Egy hosszú nyelű partvisra csavarjunk száraz rongyot, és töröljük át vele a mennyezetet és a falakat. Ha jó porosak, használjunk védőmaszkot (kössünk az orrunk-szánk elé egy kendőt).

Azokat a falfelületeket, amelyek moshatóak, töröljük át nedves, enyhén tisztítószeres ronggyal.

A tapéta tisztítása

Mindig puha törlőkendővel, ronggyal dolgozzunk, nehogy felhorzsolódjon a tapéta.

A ceruzanyomokat radírral próbáljuk meg eltávolítani.

A műanyag borítású tapéták esetében könnyű dolgunk van, erről egy kis citrustisztítóval szinte bármi lejön.

A takarítás leghatékonyabb módja, ha két vödörrel, lavórral dolgozunk. Az egyikben a mosószeres víz legyen, a másik pedig legyen üres, és mindig ebbe csavarjuk ki a bepiszkolódott szivacsot. ĺgy nem hordjuk vissza a piszkot a felületre.

A végén puha, száraz ronggyal töröljük át.

A függönyöket, terítőket, takarókat szedjük le, dobjuk be a mosógépbe, a kényesebb darabokat tisztíttassuk ki.

Bútorok, kiegészítők

Jöhet a könyvespolcok, fabútorok portalanítása. A könyveket nyitott ablaknál egymáshoz csapkodva portalaníthatjuk. A fafelületeket frissítsük fel méhviaszos faápolóval.

Ha karcolás került a fenyő- vagy diófa bútorra, segíthetünk a problémán: vágjunk félbe egy friss diót, és dörzsöljük a karcolásba.

A pohárnyomokat (azokat a fehér gyűrűket) hamuzsírral kezelhetjük: vajban keverjünk el égési vagy cigarettahamut.

A kerámiákat, üvegeket, fényes felületű tárgyakat mossuk le, vagy nedves szivaccsal dörzsöljük át, majd puha, száraz ronggyal fényesítsük, töröljük szárazra. Következő lépésként porszívózzuk ki a kárpitozott bútorokat, majd a szőnyegeket. Ezeket csavarjuk fel, és alattuk is porszívózzunk fel. Takarítógéppel természetesen még hatásosabbak lehetünk.

Ha esetleg rágógumi tapadt a kárpitba, két módszerrel próbálkozhatunk. Erős ragasztószalagból készítsünk hurkot, jó erősen tapasszuk a rágós felületre, majd hirtelen rántsuk le. Ismételjük amíg szükséges.

A másik módszer a jeges kezelés: jégkockával dörzsöljük az odatapadt rágót, míg annyira meg nem keményszik, hogy le lehet kaparni.

A tintafoltokat alkohollal lehet eltávolítani. Ha nincsen, hajlakkal is szerencsét próbálhatunk – az egészen egyszerű, olajmentes fajtával. Száradás után ecetes vízzel dörzsöljük ki.

Az egyéb makacs foltok eltávolítására csodaszer az ammónia és (2 deci vízhez két evőkanálnyi) a borotvahab. Az előbbit fele-fele arányú ecet-víz keverékkel távolítsuk el. Az utóbbit szivaccsal vigyük fel a felületre, hagyjuk megszáradni, majd nedves szivaccsal távolítsuk el a habot – a folttal együtt.

A foltokat ne dörzsöljük, pláne ne erősen nyomva, mert ezzel gyakran csak nagyobbá tesszük, hanem tapogassuk, itatgassuk fel belőlük a feloldódott szennyeződést. A folt szélétől a közepe felé haladjunk.

A konyhában is hasonló sorrend szerint dolgozzunk. Vigyünk ki minden mozdíthatót, hogy szabadon tisztára tudjuk törölni a szekrényeket és a pultot. Alapos válogatás után csak a valóban szükséges dolgokat rakjuk vissza – lehetőleg áttekinthető rendben.

A fürdőszobában a vízkő- és rozsdafoltok eltávolítása központi kérdés, nemcsak esztétikai szempontból: itt a baktériumok is sokkal könnyebben megtelepszenek. A rozsda ellen a citromsav a leghatásosabb. A szereket hagyjuk hatni, majd súrolókefével essünk a foltoknak.

Ablakpucolás

Talán az egyik legvesződségesebb a tavaszi nagytakarításban az ablakpucolás. Tanácsainkkal könynyebbé és gyorsabbá akarjuk tenni ezt a munkát.

Először néhány hasznos tudnivalóval igyekszünk segíteni, majd a munka praktikus menetét vázoljuk fel.

Az újságpapírt az egyik legnagyszerűbb ablaktisztító eszköznek tartják. Mindenesetre megvannak a hátrányai. Elég kis mértékben nedvszívó, ezért nem egyenletesen töröl tisztára. Másrészt a modern újságok egy részének tintáját oldják a tisztítószerek, így csak még jobban bekoszolják az ablakot.

A gumis ablaktisztítóval kezelt üveg marad a legtovább tiszta: a papírtörölközővel való dörzsölés során olyan statikus töltést hozunk létre, amely vonzza a port.

Jobb olyankor pucolni az ablakokat, amikor nincs nagyon meleg, és nem süti a nap, mert ilyenkor gyorsabban elpárolog a tisztítószeres oldat, nincs ideje kellőképpen kifejteni a hatását.

Hogy a tisztaság sokáig tartson, az üveg kültéri oldalát kezelhetjük alkoholos alapú esővédő folyadékkal, ami megelőzi a foltosodást. Autósboltokban, benzinkutaknál és háztartási boltokban kapható.

Ha makacsabb foltok is vannak az üvegen, melyek az egyszerű mosástól nem jöttek le, benedvesítés után egy borotva élével kaparjuk le őket.

Először is készítsünk megfelelő sűrűségű ablaktisztító-szeres oldatot egy lavórban a használati utasítás szerint.

Készítsünk oda mindent, amire szükségünk lesz: létra vagy teleszkópos nyél, egy üres lavór vagy vödör. Szivacs vagy mikroszálas ablaktörlő, ha van: gumis nedvességlehúzó, száraz rongy. Nagyon kellemetlen kirohangálni a kellékekért, mikor már belelendültünk a munkába és a létra tetején állunk.

Kezdjük az ablakkeretek pucolásával, hogy később ne folyjon ezekről a tiszta ablaküvegre a szennyeződés. Ha mázas festékkel van kezelve, használhatjuk ugyanazt a tisztítószeres oldatot, mint az üvegre. Ha nyersfa, akkor annak megfelelően kezeljük: portalanítsuk enyhén nedves ronggyal, majd kenjük le viaszos faápolóval.

A szivaccsal nedvesítsük be az üveget, de ne annyira, hogy folyjék.

Most húzzuk le a nedvességet a gumis ablakpucolóval. Ennek leghatékonyabb módja, ha először az üveg tetején húzzuk vízszintesen, majd felülről lefelé irányuló, határozott, egybefüggő mozdulatokkal dolgozzunk. A sávoknak fedniük kell egymást. Végül az ablak alján is húzzunk egy vízszinteset. Minden húzás után töröljük szárazra az eszközt.

A másik, még tiszta ronggyal tüntessük el a kis foltokat, csíkokat, melyeket a gumis pucoló hagyott. Körkörös mozdulatokkal dolgozva töröljük ragyogóra az üveget. Ugye, mennyivel szebben ragyog be a szobába a nap?

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?