Tánc, színház, iskola

Szerte az országban számos helyen bemutatta már az Ifjú Szivek új, Tánciskola 2. című műsorát, a pozsonyi bemutatót immár hagyományosan őszre tervezték. Novemberben 20-án 17.00-tól és 19.30-tól az Astorka Színházban láthatja a főváros közönsége a nagy sikerű Magyar tánciskola folytatását. Az Ifjú Szivek háza táján azonban a bemutatón kívül egyéb újság is van. Erről beszélgettünk Hégli Dusánnal, az együttes művészeti vezetőjével.

Somogyi Tibor felvételeHogyan született a Tánciskola 2.?

Azt hiszem, kevés olyan gyerek van az országban, aki még nem látta a Magyar tánciskolát. Összesen körülbelül 120 alkalommal adtuk elő. Ez még a Broadwayn is szép szám. S mivel tájolunk, a 120 előadáshoz még hozzáadhatunk vagy 30 ezer kilométernyi buszozást. A gyerekek mindenhol nagyon lelkesedtek a műsorért, és követelték, hogy menjünk újra, de ne ezzel a műsorral, hanem másikkal. ĺgy „kénytelenek” voltunk elkészíteni a második részt.

Mit láthat a közönség a folytatásban?

A Magyar tánciskola a Kárpát-medencei magyar tánctípusokat mutatta be, míg a Tánciskola 2. más megközelítésből, tánctörténeti szempontból láttatja ugyanennek a régiónak a magyar, román, szlovák, cigány táncait. Azokat a tánctípusokat vittük a színpadra, amelyek még a reformkor előtt alakultak ki, amikor még nem a csárdás volt a nemzet tánca. Természetesen mindezt olyan formába öntöttük, hogy a gyerekek számára érthető legyen. Nem titkolt célunk, hogy ezt a műsort szlovák iskolákban is bemutassuk, sőt, volt is már rá példa.

Szeptembertől az együttes kezdeményezésére és közreműködésével néprajz tagozatos osztály nyílt a pozsonyi Duna utcai gimnáziumban. Milyen elgondolásból indult és mekkora volt az érdeklődés iránta?

Több fél érdeke is találkozott a néprajz tagozat elindításában. Egyrészt azoké a fiatal táncosoké, akik szeretnének a Szivekben táncolni, másrészt a Sziveké, hiszen szükségünk van utánpótlásra. S nem utolsósorban a gimnázium számára is előnyös, hogy olyan képzést tud nyújtani a diákoknak, amelyre tudomásom szerint Szlovákiában máshol nem nyílik lehetőségük. Az a tizenkét gyerek, aki idén megkezdte tanulmányait a néprajz tagozaton, teljes értékű érettségit szerez, emellett néprajzot, táncjelírást, mozdulatelemzést, népzenét, zeneelméletet, művészettörténetet, zenetörténetet hallgatnak, valamint heti két-három alkalommal a Szivekben táncolnak.

Vagyis Szivek-taggá váltak?

Mivel az együttesnek csak 18 éven felüliek lehetnek hivatásos tagjai, a fiatalok számára létrehoztunk egy ifjúsági csoportot, és önálló koreográfiákat is szeretnénk készíteni velük. A csoport egyébként minden, 15-18 év közötti fiatal előtt nyitott, szívesen várjuk őket, ha szeretnének táncolni. Az ifjúsági csoportban is a szó legnemesebb értelmében vett profi munka folyik.

Milyenek a tapasztalatok a harmadik évfolyamába lépett táncfőiskolával, a budapesti Táncművészeti Főiskola pozsonyi kihelyezett tagozatával, amelynek elindításában az együttes oroszlánrészt vállalt?

Idén anyagi okok miatt volt némi gond a tanévkezdés körül, megemelkedett a tandíj is. Figyelembe kell venni azonban, hogy Budapest számára ráfizetéses a kihelyezett képzés, és mindenképpen értékelendő, hogy végigviszik. Amikor elindítottuk, sokan nem hittek benne, hogy működni fog a pozsonyi Táncművészeti Főiskola. Mára bebizonyosodott az ellenkezője. Sőt, vannak magyarországi hallgatóink is, akik menet közben pártoltak át hozzánk, hiszen Győrhöz közelebb van Pozsony, mint Szombathely vagy Budapest.

Az együttes székháza hamarosan egy új kamara-színházteremmel bővül.

Tulajdonképpen a próbaterem lesz átalakítható színházteremmé. Már régóta tervezzük, az elmúlt két évben pedig végre felpörögtek az események, és pénzt is sikerült szereznünk a megvalósításra. December 31-ig kell elkészülnie. Arénaszerű színpada és 90 férőhelyes nézőtere lesz. Oktató előadásokat szeretnénk itt tartani iskoláknak, de ki is lehet majd bérelni. Szívesen látunk más magyar és szlovák táncegyütteseket is, hogy bemutassák a műsorukat. Arra is gondoltunk, hogy turistáknak is tarthatnánk itt előadásokat. Muszáj valamilyen irányba lépnünk, hogy a munka minőségén javítani tudjunk, mert eddig sem, és most sem úgy néz, mintha bármit is szeretne valaki a fenekünk alá rakni.

Mi a helyzet az együttes igazgatói posztjával?

Szeptember 13-áig kellett leadni a pályázatokat. A törvény megszabja, hogy mennyi időt kell hagyni az ilyen jellegű pályázat leadására. Arról azonban nem rendelkezik, hogy a leadási határidőhöz képest mikor kell lefolytatni a szóbeli meghallgatást, vagy mikor kell kinevezni az új igazgatót. Csupán azt írja elő, hogy a miniszter által kinevezett komisszió tagjait, valamint a pályázókat legalább 7 nappal a meghallgatás előtt értesíteni kell. Ezenkívül azt is kimondja a jogszabály, hogy a komisszió legalább egy tagjának az együttes alkalmazottai közül kell kikerülnie. Történt valami azóta az ügyben?

Bennünket hivatalosan még nem értesítettek.

Mennyire befolyásolja az együttes munkáját az igazgatónélküliség?

A megbízott igazgatónknak, Karaba Margitnak korlátozott jogköre van arra az időre, amíg az új igazgatót kinevezik. Az Ifjú Szivek rengeteg változás előtt áll, hiszen készül a színházterem, egy ifjúsági csoport jött létre az együttesen belül, bemutatóra készülünk, egyszóval több olyan döntést kell hozni a napokban, ami nem egy-két hónapra, hanem több évre előre meghatározza az együttes működését. Úgy meghozni ezeket a döntéseket, hogy az ember nem tudja, mi lesz az Ifjú Szivekkel holnap vagy holnapután, elég nehéz. Igazából nem tudom, kinek jó ez a helyzet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?