Talán karácsonyi ajándék lehet

Fülek. A Papréti lakótelep felé vezető út mellett áll az az épület, amelyben már készítik a regionális televízió magyar adását.
Füleken 1997-ben rendezték be az első televíziós stúdiót, ám a műszaki ellátottsága meg sem közelítette a mostanit. De sugároztak, és ez volt a fontos.

Elek István: „Készülünk a kétnyelvű adásra”A szerző felvételeFülek. A Papréti lakótelep felé vezető út mellett áll az az épület, amelyben már készítik a regionális televízió magyar adását.

Füleken 1997-ben rendezték be az első televíziós stúdiót, ám a műszaki ellátottsága meg sem közelítette a mostanit. De sugároztak, és ez volt a fontos. Mivel 1989 és 1991 között a városban kiépítették a kábelhálózatot, mintegy kétezer lakásban láthatták adásaikat. Hetente egyszer jelentkeztek új egyórás adással, a többi napokon a műsort megismételték. Egyvalamiben azonban már akkor előbbre jártak mint most: a műsorokat két nyelven sugározták, most pedig csak szlovákul. Elek István, a füleki stúdió vezetője szerint már nem sokáig.

Elek István 1989-ig a kábeltelevíziós hálózat felelőse volt Losoncon, az ő ötlete volt, hogy Füleken is ki kellene építeni a kábelhálózatot. Hozzáláttak, a munka három évig tartott. Ezután ismert televíziók adásait vitték át a hálózatba, az első önálló műsort 1997-ben készítették el – két nyelven. A nagy változás tavaly történt, amikor a kassai TV Naša összefogta az úgynevezett lokális adókat, később pedig Global TV néven mintegy húsz kisebb szlovákiai adó állt össze.

„Műholddal vagyunk összekapcsolva és a nonstop adásba délelőtt 9-től 10-ig, este pedig 6-tól 7-ig léphetünk be – mondja Elek István. – A Global TV műholdon közvetíti adását, mi itt a stúdiónkban mixeljük a műsorokat, és csak azután visszük be a hálózatunkba. Az említett időszakokban pedig saját adásainkat sugározzuk.”

Később megalakították a Local TV-t. Amióta a kassai MAC TV Rimaszombatban felállította 600 watt-os teljesítményű erősítőjét, a Global és a Local TV adása nemcsak a városban, hanem mintegy húsz kilométeres körzetben is fogható. Májusban a fülekiek pályázatot nyújtottak be az Illyés Alapítványhoz, amelyben kidolgozták a kétnyelvű műsorok műszaki feltételeit. A bírálóbizottság pozitívan értékelte a pályázatot. Elek Istvánt értesítették Budapestről, hogy hamarosan rendelkezésére áll a kétnyelvű műsorok készítéséhez szükséges műszaki felszerelés, a stúdió munkatársai pedig már megkezdték a kétnyelvű műsorok előkészítését.

„Készülünk a kétnyelvű adásra, de azt még nem tudjuk, mikor kapjuk meg a műszaki felszerelést – folytatja a stúdió vezetője. – Szeretnénk karácsony előtt bemutatni az első magyar műsort, amely nem mutációs anyag lesz, hanem eredeti és szlovák felirattal. Heti húszperces összeállításokat tervezünk: azt fogják látni Losoncon, Füleken és Rimaszombatban is. Az Illyés Alapítványhoz benyújtottunk egy másik pályázatot is, az alapítvány anyagi segítségével szeretnénk bemutatni a közép-szlovákiai falvakat. Ezzel kapcsolatosan a településekről a 047/4382371-es telefonszámon várjuk az ötleteket, javaslatokat.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?