Takarítani is takarékosan kell, meg pontosan és szépen

A nagytakarítás ideje általában akkor jön el, amikor azt vesszük észre, hogy tenni kell valamit a lakásunkkal, amikor nem csillognak az üvegfelületek, az ablak sem „víztiszta” és a napsugárban porszemcsék lebegnek.

A nagytakarítás ideje általában akkor jön el, amikor azt vesszük észre, hogy tenni kell valamit a lakásunkkal, amikor nem csillognak az üvegfelületek, az ablak sem „víztiszta” és a napsugárban porszemcsék lebegnek.

A rendszeres és szakszerű takarítás elmaradása, még ha nincs is sok látható jele, elsősorban a háziasszonyokat zavarja. Pedig a nem megfelelő tisztaságnak egészségügyi következményei is lehetnek, a közérzetről vagy tárgyaink állagmegóvásáról nem is szólva. A „takarítani mindenki tud” kijelentés nem fedi a valóságot, a járatlanabb halandóknak szükségü(n)k van arra, hogy valóban a lehető legmegfelelőbb szerekkel végezzük el ezeket a cseppet sem szeretett munkálatokat. Mert igaz, hogy a reklámok némi eligazítást adnak, de ki akar (tud) feleslegesen költekezni? Holott ha a lakás egy-egy helyiségének takarítását a legjobban ható tisztítószerrel végezzük, nemcsak energiát, hanem pénzt is spórolunk – állítják a szakértők.

A kereskedelem – az enyhe hatású, rendszeresen használandó szerektől a legdrasztikusabb hatásfokú eszközökig – mindenki számára kínál megoldást. Egészségügyi, lakberendezést kímélő és környezetvédelmi szempontból egyaránt a megfelelő eszközök alkalmazása a legcélszerűbb. A nagytakarításnál a még látszólag tiszta felületeket is kezelés alá kell venni, ezzel megelőzhető a drasztikus eljárások alkalmazása. Persze, alig akad háziasszony, aki ne tenné fel magának a kérdést: honnan is fogjak neki és mennyi időt szánjak rá? Szakértők szerint a takarítás a közepes és a nehéz fizikai munka határán áll. Aki belevág és megfelelően igényes, tudja, mit jelent ez. Ilyenkor derül ki, meddig tart a lelkesedés, marad-e még erőnk pl. a könyvek lepakolására és leporolására, a szekrények elmozdítására, vagy a padlószőnyeg, parketta tényleges kitisztítására. Sokunkban megfogalmazódik a kérdés: mire lehet szükségem a takarításnál, a sok-sok szerből melyik a leghatékonyabb? Az sem mindegy, amikor már mindent beszereztünk és lelki erőt is gyűjtöttünk, hogyan fogunk neki a takarításnak. Egy átlagos lakásban, a hozzáértők szerint, takarítástechnológiai szempontból háromféle területet különböztethetünk meg: zsírosat (konyha), vízköveset (fürdőszoba, WC), és porosat (lakótér). A vizes helyiségekben elkerülhetetlenek a meszes lerakódások. Ezek eltávolítása enyhén savas kémhatású tisztítószereket igényel (bár ma már kaphatók olyan textíliák is, melyek vegyszer nélkül, pusztán a speciális mikroszálas szövésből eredő mechanikus hatás révén tisztítanak, igaz, nagyon sokba kerülnek), illetve olyanokat, amelyek fertőtlenítenek is. A legújabb termék, a Bref Duo-Active dupla hatást fejt ki, eltávolítja a vízkövet és a szennyeződést, s egyben fertőtlenít is. Az ablaktisztítást a szórófejes, virágillatú Clin Floral könnyíti meg. A spray gyorsan, foltmentesen szárad, az üvegfelületek csillogni fognak. Ha a lakás már ragyog, ne feledkezzünk meg kezünk ápolásáról sem. A Fa folyékony szappanok hatóanyagai (aloe vera, pálmatej, vízi növények kivonata) nem szárítják, hanem intenzíven ápolják és táplálják, a Lamesoft hydro-receptúra hatásának köszönhetően pedig a bőrrel azonos lipidek miatt, egyben védőréteget képez sokat próbált kezünkön.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?