Szobrot kap Andersen

Pozsony. Holnap 17 órakor avatják fel a Hviezdoslav téren a nagy dán mesemondó, Hans Christian Andersen szobrát. A 3 méter magas bronzszobor, amely népszerű mesefigurái körében örökíti meg az írót, Bártfay Tibor szobrászművész alkotása.

Pozsony. Holnap 17 órakor avatják fel a Hviezdoslav téren a nagy dán mesemondó, Hans Christian Andersen szobrát. A 3 méter magas bronzszobor, amely népszerű mesefigurái körében örökíti meg az írót, Bártfay Tibor szobrászművész alkotása.

A szobor felállításának apropóját elsősorban az adta, hogy Dánia (és a világ) tavaly ünnepelte az író születésének 200. évfordulóját, amelyről Szlovákia is megemlékezett. Az sem mellékes persze, hogy Dánia talán leghíresebb szülötte 1841-ben személyesen is járt Pozsonyban, és naplójában is feljegyezte itt szerzett kellemes élményeit: „Pozsony gyönyörű város, amely tele van szép lányokkal és jó borral.” Meglepte a nagy mesemondót az is, hogy Pozsony utcáin sétálva egy virágcsokrot vivő kislány egy szál rózsát adott neki – az ismeretlennek. „Ez a rózsa nem hervad el, hanem költeménnyé válik”, írta Andersen, és abban reménykedett, hogy az évek során szép lánnyá viruló kisgyereknek talán eszébe jut majd olykor az idegen, akinek annak idején rózsát adott.

2001-ben Július Satinský, az azóta elhunyt kiváló humorista egyik írásában szintén felvetette a gondolatot, hogy Andersen megérdemelne egy emlékművet Pozsonyban. Hogy az ötletből valóság legyen, megalakult a szlovák kulturális élet jeles személyiségeit tömörítő Hans Christian Andersen Polgári Társulás, amely Bártfay Tibort kérte fel a szobor elkészítésére. A szobrászművész örömmel vállalta el a felkérést, mivel saját bevallása szerint egész élete folyamán inspirációt jelentettek számára Andersen meséi, sőt a műért járó honoráriumról is lemondott.

Jorgen Munk Rasmussen, a Dán Királyság pozsonyi nagykövete, aki többször is meglátogatta Bártfay Tibort műtermében, és figyelemmel követte a szobor születését, kijelentette: nagyon örül, hogy egy ilyen kiváló művész készítette el az emlékművet, amelyet minden bizonnyal maga Andersen is szeretne.

A szoboravatás a Bibiana-ház ma kezdődő, kétnapos gyermeknapi rendezvénysorozatának záró programja lesz.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?