Száz év a virtualitásig

Pozsony. Az idei, 26. Fotóhó-nap november folyamán 31 kiállítást kínál, 17 ország alkotóinak részvételével.

Pozsony. Az idei, 26. Fotóhó-nap november folyamán 31 kiállítást kínál, 17 ország alkotóinak részvételével. A fotóművészettel foglalkozó legnagyobb szlovákiai rendez-vénysorozat nagy teret ad a hazai fotográfusok önálló prezentációinak, Közép- és Kelet-Európa fotóművé-szetének, de láthatunk a múlt század elejéig visszatekintő tárlatot, és virtuális kiállítá-son is részt vehet a közönség.

A Fotóhónap kiállításaival a fotóművészet történetéből és a kortárs fotográfiából egyaránt merít. De nagy időt ölel fel a fotótechnika prezentálásával is. A Szlovák Nemzeti Múzeum új kiállítási pavilonjában, a Váralján (Žižka utca 16.) A fotótechnika száz éve című, kuriózumokat felvonultató mustrán a képkészítés technikai része követhető nyomon; egyebek mellett működő sötétkamrát (camera obscura), régi fényképezőgépeket, velük készült eredeti felvételeket csodálhat meg a látogató, és egy szimulált korabeli műterem hangulatát is átélheti. Ugyanakkor az idei programkínálatban a legújabb technika is megjelenik: Vladimír Židlický a Fotográfia Közép-Európai Házában speciális számítógépes programmal „rendez” egy olyan virtuális fotókiállítást, amely digitális szemüveggel szemlélhető.

Ahogy Václav Macek, a Fotóhónap igazgatója a tegnapi sajtótájékoztatón elmondta, idén három tematikus egységbe sorolták a prezentált anyagot. A gondolatiságot közlő avantgárd (konstruktivista, absztrakt) fotográfia tartozik az egyik csoportba, a másikba az érzelmi töltetet hordozó elbeszélő fotográfia, a harmadik nagy blokkot pedig a Közép- és Kelet-Európa kortárs fotóművészetét prezentáló kiállítások alkotják.

E térségből említsük elsőként a magyar kiállításokat. Az Open Galleryben (Baštova 5.) november 5-én 15.30-kor nyitják meg a több mint két éve Mexikóban élő és alkotó Koleszár Adél Hit és erőszak című kiállítását (november 30-ig látható). A magyar fotóművész felvételein az erőszakot és a kényszerű szociális izolációt vizsgálja, és azt, hogy ezek állandó elszenvedése miként hat az egyénre és a közösségre. Riskó Gáspár Összeolvadás című kiállítását ma 15 órakor nyitják meg a Pozsonyi Magyar Intézetben. A kiállítás, amely december 13-ig tekinthető meg, az elmélyedés lehetőségét nyújtja önmagunkban, a természettel való egységben és a perifériák tájaiban.

Ma 16.45-kor nyitják meg a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában a Magyar Nemzeti Múzeum Nézőpontok – Térhatású fényképek a nagy háborúból című vándorkiállítását. A tárlat háromdimenziós fényképeket mutat be: a fotók egy piros-kék „szemüveggel” térhatásúvá válnak. Mindegyik felvétel az első világháborúhoz kapcsolódik, s mindegyik eredetije egy sztereofénykép (2017. január 31-ig tekinthető meg).

A hazai fotóművészet képviselőinek műhelyéből válogató bemutatók közül az Üvegre rótt emlékezet című kiállítást emeljük ki. A tárlat, melyet a Szent János evangélista kápolnában nyitnak meg november 5-én, a néhai radi pap, Petrik Béla fényképeiből kínál válogatást.

A Pozsonyi Városi Galéria tárlatai a múlt századba visznek el: a Pálffy-palotában installált Fekete-fehér évek című csoportos kiállítás az 1968 és 1992 közötti, a Prágai Fővárosi Galéria gyűjteményében fellelhető dokumentumfotókból válogat. A Mirbach-palotában látható Fekete és fehér című tárlat a modern olasz fotográfia felfedezéseit, kísérleteit követi nyomon 1930 és 1970 között.

A migrációs válság a témája a Francia Intézet Looking For The Clouds című nemzetközi kiállításának. Ezen Matic Zorman szlovén fotós megdöbbentő felvételekkel van jelen – ilyen a képünkön is látható, a sátorhoz kutyaként odaláncolt, mentális problémákkal küzdő fiút megörökítő fotója.

Az Sznf téri Művészetek Háza a Tito-fotó című tárlatnak is otthont ad, amelyet Josip Broz Tito amatőr felvételeiből állítottak össze, annak érzékeltetésére, hogy a tekintélyelvű államfő miként látta „birodalma” építését. Ugyanitt látható a spanyol fotóművészet nemzetközileg is elismert alakja, az illúzió mesterének nevezett Chema Madoz önálló tárlata.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?