Swimming Pool

Francois Ozon neve csupán néhány éve csenghet ismerősen a nézőknek. Az elmúlt időszakban viszont filmjei állandó vendégei a magyar és a hazai moziknak, a francia rendező pedig mindent megtett annak érdekében, hogy ne tudjuk beskatulyázni.

Francois Ozon neve csupán néhány éve csenghet ismerősen a nézőknek. Az elmúlt időszakban viszont filmjei állandó vendégei a magyar és a hazai moziknak, a francia rendező pedig mindent megtett annak érdekében, hogy ne tudjuk beskatulyázni. Nemcsak egyes filmjeiben keveri a műfajokat, de az alkotások egymáshoz képest is elég nagy változatosságot mutatnak. A 8 nő musical-krimije után igencsak meglepődhettünk, hogy egy Bergman-szerű drámát készít, amely ráadásul végig a képzelet és a valóság határán egyensúlyoz (Homok alatt), most pedig Hitchcock szellemét idézte meg.

A Swimming Pool főszerepét az Ozon jóvoltából másodvirágzását élő Charlotte Rampling játssza hasonlóan meggyőző alakítást nyújtva, mint a Homok alattban. Az alapszituáció már sok filmből ismerős lehet: a bestseller-gyártó írónő úgy érzi, kezd kiégni és egy kis változásra van szüksége. Kapóra jön neki, hogy főnöke felajánlja dél-franciaországi nyaralóját, dolgozzon ott új művén. A nyugalom persze csak addig tart, amíg meg nem jelenik a főnök húsz év körüli lánya. A film szépen lassan thrillerbe csap át. A lány sorra hozza fel magával a férfiakat – egyikük pedig nem a saját lábán távozik. Rampling karakterének pedig rá kell döbbennie, hogy az elsőre bosszantó ribancnak tűnő lány a múzsája lett.

Ozon – csakúgy, mint előző filmjében – a képekkel mond el mindent, amit lehet. Klasszikus eszközökkel teremt feszültséget, ez a suspense pedig néha olyan hirtelen uralkodik el a vásznon, hogy az még a sokat látott nézőt is meglepi. Az ismétlődő beállítások, a gondosan megkomponált képek mind értelmet nyernek a történet folyamán, hogy aztán egy végső csavarral megoldhatatlanná váljon az egyszerűnek tűnő egyenlet. (mozinet)

Swimming Pool, színes, francia-angol filmdráma, 2003, 102 perc, Rendezte: Francois Ozon, Szereplők: Charlotte Rampling, Ludivine Sagnier, Charles Dance, Jean-Marie Lamour, Marc Fayolle

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?