Sorsfordító sms

A pekingi főpályaudvaron szomorúan lődörög egy sápadt diáklány. Reménytelenül szerelmes. Annyira reménytelenül, hogy kész végezni az életével, vonat elé ugrani. Elutasító barátjának küld még egy búcsú sms-t, ám zaklatottságában téves számot pötyögtet ki készülékén...

A pekingi főpályaudvaron szomorúan lődörög egy sápadt diáklány. Reménytelenül szerelmes. Annyira reménytelenül, hogy kész végezni az életével, vonat elé ugrani. Elutasító barátjának küld még egy búcsú sms-t, ám zaklatottságában téves számot pötyögtet ki készülékén... Egy téves szám – a nem sejtett legjobb címre! Merthogy az az ismeretlen asszony, aki ezt a búcsúüzenetet saját telefonjában elolvasta, azon nyomban visszahívja a lányt, hogy szörnyű tettéről lebeszélje. És eredményesen.

Vajon hányan lehetnek azok, akiknek legsötétebb életszakaszaikban nincs kihez fordulniuk? És még csak véletlenül sem hívja fel őket senki, nem küld nekik sms-üzenetet – elhagyatottan állnak a megsemmisítő mélyponton. Megrázóak a tragikus végkifejletekről szóló statisztikák. 800 ezer ember végez magával évente a földön, s az Egészségügyi Világszervezet előrejelzése szerint ez a szám 2020-ra megkétszereződik. Csak Magyarországon közel háromezer ember oltotta ki önkezével életét 2001-ben, Szlovákiában egy évvel később 679 ilyen esetet jegyeztek. És ez csak a jéghegy csúcsa. Hiszen hányan vannak azok, akik életükre bár nem törnek, de élő holtakként járnak közöttünk, a legcsekélyebb ösztönzést sem érezve az élethez, kedvet a mindennapi problémákkal való küzdelemhez. Az ilyen egzisztenciális tévelygőket látva, az ember átél valamit Jézus érzéseiből, mikor az e vasárnapi evangélium szerint végignézett a tömegen: „... megesett rajtuk a szíve, mert olyanok voltak, mint a pásztor nélküli juhok” (Mk 6, 34). Az ilyen távoli „pásztor nélküli juhokkal” próbáltak meg kapcsolatba lépni ez év húsvétján a magyar püspökök, mégpedig egy igen érdekes szolgáltatás segítségével. A Westel mobilszolgáltató társasággal kötött szerződés alapján két hétig minden reggel hatkor sms-üzenetet küldtek az érdeklődőknek egy aktuális bibliai idézettel. A püspökök ezzel is pásztori szolgálatukat teljesítették, hiszen a pásztor dolga vezetni, bátorítani, tanítani, és felemelni azokat is, kik reménytelenségben és depresszióban fuldokolnak. Ráadásul a megnevezés: Short Message Service (sms) jól kifejezi az evangéliumi küldetést. Mert hiszen nem a „rövid üzenetek szolgáltatása”-e az is?

Valóban szolgáltatás (service) – az élet szolgáltatása! Jézus radikális személyes példájával és Isten királyságának fáradhatatlan hirdetésével a létet szolgálja, ezzel kínálva a legmélyebb lelki ösztönzést minden emberi élethez. Jézus szolgálata a halálban csúcsosodik ki, hirdetve a kereszten a felebaráti szeretet határtalanságát. Bizonyított ellentmondás, hogy az össztársadalmi krízisek (például háborúk) olykor csökkentik az öngyilkossági hajlamot, mert az emberek jobban egymásra vannak utalva, kényszerülve a kölcsönös segítségnyújtásra, tehát a körülmények tulajdonképpen a szeretet gyakorlására késztetik őket. Viktor Frankl bécsi pszichoanalitikus szerint éppen az nem találja meg a boldogságot, aki csak önmaga számára keresi. Ellenben teljességében megkapja, ki energiáit felebarátja boldogságára összpontosítja. Frankl tulajdonképpen egy evangéliumi állítást erősít meg: „aki meg akarja menteni életét, elveszíti azt, aki pedig elveszíti életét énértem, megtalálja azt” (Mt 16, 25).

Jézus valóban eszerint cselekedett! Amit szerető szíve mélyén érzett, ahhoz nem volt szüksége szóáradatokra. A leglényegesebb dolgok nemegyszer a legtömörebbek. Az Úr feltámasztó „hírei” rendre rövidek voltak, mégis kétségtelenül sorsdöntő „sms”-ek. Ahogy a kétszavas „jöjj ki” feltámasztotta Lázárt, éppúgy egyenesítette fel a rövid „kelj föl és járj” a bénát. S a még rövidebb „effeta” (nyílj ki) meggyógyította a süketnémát. „Talita kumi” visszaadta szüleinek a tizenkét éves kislányt. Jézus „rövid üzenetek szolgáltatása” Isten szüntelen létező teremtő hatalmáról a mindennapi élet része a mai napig. Az által a bevezetőben említett ismeretlen asszony által, a magyar püspökök húsvéti bibliai sms-ei által, a legkülönbözőbb „rövid üzenetek” által Jézus újra meg újra hirdeti: az életednek értelme van! Ne dobd hát el!

Mikor a színes bőrű sztár, Halle Berry 33 éves korában a kipufogó gázát autójába vezetve öngyilkosságot kísérelt meg, az utolsó pillanatban édesanyjára gondolt: mit érez majd, ha itt találja őt holtan? És ez mentette meg az életét – az anyai szeretet emléke.

A legutóbbi karácsony szentestéjén Szlovákiában az emberek húszmillió sms-t küldtek egymásnak. Vajon hányan gondoltak a feladók közül azokra is, akiknek a legnagyobb szükségük volt emlékezni Isten szeretetére és az emberére?

A szerző római katolikus pap

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?