RÖVIDEN

Odaítélték a Közép-Európa-díjat
Az osztrák Karl-Markus Gausst 7200 eurós díj illeti, amelyet az IDM-től (Duna-menti és Közép-Európai Intézet) vehet át december 12-én a Bécs melletti Maria Enzensdorfban, a Hunyadi kastélyban. A laudációt Dalos György tartja.

Odaítélték a Közép-Európa-díjat

Az osztrák Karl-Markus Gausst 7200 eurós díj illeti, amelyet az IDM-től (Duna-menti és Közép-Európai Intézet) vehet át december 12-én a Bécs melletti Maria Enzensdorfban, a Hunyadi kastélyban. A laudációt Dalos György tartja. A szerző Európa etnikai és kulturális jellegzetességeinek sokszínű ábrázolásáért veheti át az elismerést. Gauss közelebb hozott bennünket Európához, és közelebb hozta Ausztriához közép-európai szomszédait, áll az IDM indoklásában. (litera)

Nem lesz szemlenyitó A londoni férfi

Budapest. Tarr Béla rendező és Téni Gábor producer visszautasították Herendi Gábornak, a Magyar Filmszemle tanácsa elnökének azt a kérését, hogy A londoni férfi legyen a szemle nyitófilmje. Tarr Béla és Téni Gábor közlése szerint Herendi Gábor szerdán azzal kereste meg őket, szeretné, ha A londoni férfi nyitná a 39. Magyar Filmszemlét. Szavaik szerint a kérés meglepő volt számukra, hiszen november elején a szemletanács elnöke az erre vonatkozó felajánlásukat visszautasította. Ezért a T.T. Filmműhely úgy döntött, hogy a film bemutatóját – a filmszemle keretein kívül – január 28-án az Uránia Filmszínházban rendezi meg. „Ennek megszervezése több hete folyik, így Herendi Gábor ajánlata már késve érkezett” – írják az MTI-nek eljuttatott közleményükben. A szemletanács elnöke még novemberben azt nyilatkozta, nem vetítenek nyitófilmet a jövő évi magyar filmmustrán, ehelyett apróbb műsorszámokkal szeretnék pergőbbé tenni az eseményt nyitó ünnepséget. (mti)

Budapesten a broadwayi Mary Poppins

Washington. A világturnéra induló broadwayi Mary Poppins-musical 2009-ben Budapestre is ellátogat. A Manhattan 42. utcájában található New Amsterdam Színház előadása jövő tavasszal indul világkörüli turnéra – jelentette be a két producer, Thomas Schumacher és Cameron Mackintosh. A musical januárban látogat Koppenhágába, márciusban a chicagói közönség élvezheti. Szeptemberben Budapesten, októberben Stockholmban mutatják be. A társulat a tervek szerint fellép Kínában és Dél-Afrikában is – írta a The New York Times. Thomas Schumacher elmondta: a Mary Poppins szokatlanul népszerű a felnőttek körében is. „Pompás darab, fantasztikus dalokkal, egy történet, amelyet mindenki ismer, de korábban így még valószínűleg nem mesélték el” – fogalmazott a producer, aki szerint a közönség soraiban nem a 12 évesek, hanem a 35-40-es és idősebb korosztály tagjai vannak többségben. (mti)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?