RÖVIDEN

Meghalt Štefan Žáry szlovák költő
Pozsony. Nyolcvankilenc éves korában meghalt Štefan Žáry szlovák költő, író, műfordító.

Meghalt Štefan Žáry szlovák költő

Pozsony. Nyolcvankilenc éves korában meghalt Štefan Žáry szlovák költő, író, műfordító. Válogatott versei magyarul is olvashatók Karol Wlachovský összeállításában (Madách, 1987), többek közt Cselényi László, Dénes György, Kulcsár Tibor, Ozsvald Árpád, Rácz Olivér és Tőzsér Árpád fordításában. (ú)

Mensáros László emlékére

Budapest. Negyedik alkalommal rendeznek vers- és prózamondó versenyt Mensáros László (1926–1993) emlékére; az elődöntők októberben kezdődnek, a Kossuth-díjas színművész nevét viselő díjat a januári döntőn adják át Budapesten, az Örkény Színházban. A felhívásra olyan, nem hivatásos vers- és prózamondók jelentkezését várják október 1-ig, akik betöltötték 14. életévüket és befejezték általános iskolai tanulmányaikat. Az indulóknak négy szabadon választott magyar verset vagy prózát kell elmondaniuk, és meg kell szólaltatniuk egy verset vagy prózát Mensáros László „XX. század” című egykori előadóestjének anyagából. A versenyt ifjúsági (14–20 év) és felnőtt kategóriában hirdették meg. Az elődöntőket októbertől Kazincbarcikán, Szegeden, Kaposvárott, Győrött, Budapesten és Érsekújváron tartják, a döntő 2008. január 26-én és 27-én lesz a Budapesten. (mti)

Szigligeti irodalmi tábor

Szigliget. A József Attila Kör 2007. augusztus 28. és szeptember 1. között tizennyolcadik alkalommal rendezi meg Szigligeten irodalmi táborát. Ezen költői szemináriumot Kemény István, prózaíróit Bódis Kriszta, drámaíróit Tasnádi István tart; az irodalmi beszélgetések sorozatát foci, filmvetítések, táncperformansz és koncert bővíti. A fiatal írókat, kritikusokat tömörítő szervezet szigligeti találkozójának első napján, kedden délután vetítésre kerül Szász János Ópium című filmje, este pedig Irodalom és bulvár elnevezéssel beszélgetést vezet Balogh Endre és Pollágh Péter. Csütörtök délután Intertextualitás és vendégszövegek címmel rendeznek beszélgetést, melynek szereplői: Dunajcsik Mátyás, Fejérvári Boldizsár, Garaczi László, Mészáros Márton és Németh Zoltán. (jak)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?