RÖVIDEN

Szlovákiai magyar könyvillusztráció
Szeged. Ma 16.30-kor nyitják meg a szegedi Kass Galériában a Szlovákiai magyar könyvillusztráció 1990–2005 című kiállítást, amelyet korábban Pozsonyban,s a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában mutattak be. A kiállítás kurátora Kubička Kucsera Klára művészettörténész.

Szlovákiai magyar könyvillusztráció

Szeged. Ma 16.30-kor nyitják meg a szegedi Kass Galériában a Szlovákiai magyar könyvillusztráció 1990–2005 című kiállítást, amelyet korábban Pozsonyban,s a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában mutattak be. A kiállítás kurátora Kubička Kucsera Klára művészettörténész. (tb)

Az m1 műsorán: Trianon-szindróma

1920. június 4-én Párizsban, a versailles-i kastély parkjában álló Nagy-Trianon palota dísztermében írta alá a magyar kormányküldöttség az első világháborút lezáró és egyben a történelmi Magyarország megszűnését is jelentő békeszerződést. Az ország területe 283 ezer helyett 93 ezer négyzetkilométerre, lakosainak száma pedig 18,2 millióról 7,6 millióra csökkent. Mi vezetett, mi vezethetett el idáig? Mi lehetett, mi volt az a „bűn”, amelyre ilyen súlyos „büntetés” volt a válasz? Ezekre keresi a választ a Magyar Televízió ötrészes Trianon-szindróma című műsora, melynek történész-moderátora Ablonczy Balázs lesz. A műsor időpontjai: augusztus 5., 12., 19., 26., valamint szeptember 2. (ú)

Két Márai-kötet is megjelent

Budapest. Két Márai Sándor-kötet is megjelent augusztusra a Helikon Kiadó gondozásában: az egyik a Szindbád hazamegy, a másik Mészáros Tibor: Képek és tények Márai Sándor életéről című könyv. Márai a Szindbád hazamegy című regényében a mesterének tartott Krúdy Gyulának állít emléket. Szindbád, a hajós, az író és úriember egy szép májusi reggelen elindult Óbudáról, mert estére hatvan pengőt kellett szereznie. ĺgy kezdődik Márai legköltőibb regénye. A szerző azoknak ajánlja ezt a művét, „akik ismerték Krúdyt, szerették, és gyászolják a világot, mely utánahalt”. Mészáros Tibor, a Petőfi Irodalmi Múzeum könyvtárosa jegyzi azt a kötetet, amely Képek és tények Márai Sándor életéből címmel jelent meg. A szerző ezzel a kötettel elnyerte az ELLE című női magazin augusztusi irodalmi díját dokumentarista kategóriában. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?