RÖVIDEN

Hagyományok Háza a Szigeten
Budapest. A Hagyományok Háza idén első alkalommal mutatkozik be a Sziget Fesztiválon: az alkalomra népviseleti kiállítást, erdélyi cigányzenekar-koncerteket és táncházat rendez. A koncerteket a Roma sátorban tartják. Az első alkalommal, augusztus 9-én a nagybányai cigányzenészek lépnek fel.

Hagyományok Háza a Szigeten

Budapest. A Hagyományok Háza idén első alkalommal mutatkozik be a Sziget Fesztiválon: az alkalomra népviseleti kiállítást, erdélyi cigányzenekar-koncerteket és táncházat rendez. A koncerteket a Roma sátorban tartják. Az első alkalommal, augusztus 9-én a nagybányai cigányzenészek lépnek fel. A nagybányai cigányzenészek állítólag a Roma sátor nagy felfedezettjei lehetnek idén. Elképesztő virtuozitásuk, például a gitáros Florin Stefan játéka hiteles előadásmóddal párosul. A koncerteken fellép még a Váralmási, a Bogyiszlói, a Nagysármási, a Palatkai zenekar, valamint Pál István „Szalonna” és bandája. Ez utóbbi együttes jelenleg a Magyar Állami Népi Együttes zenekara, ahol Pál István a zenekarvezető-prímás. (MTI)

Tűz a forgatási helyszínen

Tűz ütött ki vasárnap a legújabb James Bond-film egyik forgatási helyszínén, a Londontól nem messze található Pinewood-stúdiók területén. Jelentős kár keletkezett a csarnokban, ahol nem sokkal korábban a novemberben mozikba kerülő új Bond-film, a Casino Royale jeleneteit forgatták, Velencét idéző díszletek között. Szemtanúk szerint a lángokat 15 kilométerről is látni lehetett. A stúdiók egy fenyőerdő (angolul: pinewood) közepén állnak. Számos 007-es filmet forgattak már itt. Nem ez volt az első alkalom, hogy a tűz ütött ki a Pinewood-stúdiók területén. 1984-ben egy robbanás lerombolt egy másik csarnokot, amelyet az 1977-es A kém, aki szeretett engem című Bond-filmhez építettek. (MTI)

Tiltakozások egy kiállítás ellen

Schwerin. Tiltakozások kísérik a Hitler kedvenc szobrászaként számon tartott Arno Breker (1900–1991) 70 alkotását bemutató schwerini kiállítást, amelyre az első héten négyezren voltak kíváncsiak – közölte a Schleswig-Holstein Ház. Köztudott, hogy Breker 1936-tól fogva a német nácik „udvari szobrászaként” volt ismert. Az Arno Breker vitára bocsátva című kiállítás 1945 óta az első nyilvános tárlat Breker különböző alkotói korszakában született műveiből. A kiállítás ellen széles körű tiltakozás bontakozott ki: Klaus Staeck, a Berlini Művészeti Akadémia elnöke például lemondta a plakátjaiból 2007-re Schwerinbe tervezett kiállítást. Az Irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett Günter Grass és több német történész ugyanakkor annak a véleményének adott hangot, hogy a schwerini kiállítás hozzájárulhat a német történelem feldolgozásához. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?