Régi zene, fiatal muzsikusokkal

Tizedik évfolyamába lépett a somorjai Régi Zenei Napok, amelynek szorgalmazója és alapítója, elindítója annak idején Németh Imre, a régi zenét megszólaltató Gaudium együttes művészeti vezetője volt, és máig is ő a rendezvénysorozat szervezője, „jolly jokere”.

Somogyi Tibor felvételeMitől lesz más a rendezvénysorozat idei, jubileumi évfolyama?

Az egyik lényeges változás, hogy gazdagabb lesz a program: nyolc helyszínen 12 hangverseny, továbbá egy kiállítás, a Főtéren pedig Dolán György Fekete foltok című performansza várja a közönséget. Méltóképpen szeretnénk megünnepelni a tizedik évfolyamunkat. Az első Régi Zenei Napokat 1990-ben rendeztük, akkor még csupán háromnapos volt, most egyhetesre bővült. Az előző években rendeztünk zenei táborokat, muzikológiai konferenciákat, erre idén anyagi okok miatt nem volt módunk. Viszont annyiban talán érdekesebb a dramaturgiája az idei fesztiválnak, hogy sikerült „hazahívnom” több olyan tehetséges szlovákiai magyar zenészt, akik Európában, sőt a tengerentúlon élnek, szerepelnek. Ez azért is nagy öröm számomra, mert olyan fiatal muzsikusokról van szó, mint például Papp László, Michal Sťahel, Németh Mátyás vagy Sárai Gábor, akiket rangos nemzetközi versenyeken díjaztak. Hunčík Kata, aki az Egyesült Államokban tanult, és most ott él, balladatrilógiát fog előadni Tóth Ritával. A fesztivál érdekes színfoltja lesz az ő produkciójuk is.

A programban azonban nem csupán hangversenyek szerepelnek...

Ez a múltban is így volt, kiállításokat is nyitottunk a fesztivál keretében. A mostani tárlat pedig tematikailag is kötődést mutat, hiszen lengyel zenei plakátok kiállításáról van szó. Dolán György képzőművész alkotásait is zene és tánc erősíti a performanszban.

Mit takar a program Zenélő utcája?

A Fő téren dzsessz és régi zene fog szólni. Ez érdekes konfrontáció lesz, mert a régi zene is úgy élt hajdan, hogy improvizatív jellege volt, és a dzsessz szintén egy improvizatív zenei műfaj. Megpróbáljuk ezt a két műfajt egymás mellé helyezni. Én magam is kíváncsi vagyok a hatásra, de azt hiszem, nem lesz szentségtörés, és a hallgatóság bizonyára jól fogja magát érezni.

A hangversenyek programjában nem csupán régi mesterek, hanem például Kodály Zoltán vagy Antonín Dvořák művei is megtalálhatók.

Ez igaz, ám Kodálynak is olyan művei fognak felcsendülni, amelyekben középkori dallamokat dolgoz fel, és ezáltal kötődik a régi zenéhez. Dvořáknak szintén régi cseh dallamokat feldolgozó szerzeményei hangzanak el. Mindegyik koncerten a régi zene dominál.

Kiket láthat-hallhat a közönség az egy hét folyamán?

Lesznek autentikus régi zenét játszó zenészek, itt elsősorban Sárai Gáborra gondolok, valamint a lengyel Marcin Szelestre, aki a lengyel és az európai régi zene nagyon ismert szakértője. A hazai Juraj Struhárik és Jana Pastorková szintén a régi zene avatott előadói közé tartozik, akárcsak a kecskeméti Renaissance Consort. A Gaudium is ezzel foglalkozik, korabeli hangszereken csak ennek a kornak a zenéjét játsszuk és énekeljük.

Hogyan épült be a fesztivál Somorja kulturális életébe?

Nem szeretném, ha nagyképűen hangzana, de a 13 ezer lakosú Somorja zenei és művészeti élete párját ritkítja a szlovákiai kisvárosok között, és a városnak van egy nagyon fölkészült és érdeklődő közönsége. Az előző években nagyon szép számban jelentek meg a Régi Zenei Napok hangversenyein is. Ez szerintem annak is köszönhető, hogy igyekeztünk színvonalas, szakavatott előadókat meghívni. Az elmúlt évfolyamok nagy nevei közül Ágh Líviát, Marta Beňačkovát, Czidra Lászlót, a Szlovák Kamarazenekart vagy Miqueu Montanarót említhetném. Mivel nonprofit rendezvényről van szó, nem szoktunk belépődíjat szedni. Az adakozásból befolyt pénzt főként hangszerek, például templomorgona javítására, vagy a fiatal tehetségek támogatására fordítjuk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?