Radiohead, a legfontosabb

A Thom Yorke gitáros-énekes vezette angol, oxfordi Radiohead a mai zenei színtér – és az elmúlt tizenöt év – egyik legfontosabb, legnagyobb hatású zenekara, legalább annyira megkerülhetetlen jelenség, mint a Pink Floyd volt a hetvenes években vagy a U2 a nyolcvanas és kilencvenes évek fordulóján.

A Thom Yorke gitáros-énekes vezette angol, oxfordi Radiohead a mai zenei színtér – és az elmúlt tizenöt év – egyik legfontosabb, legnagyobb hatású zenekara, legalább annyira megkerülhetetlen jelenség, mint a Pink Floyd volt a hetvenes években vagy a U2 a nyolcvanas és kilencvenes évek fordulóján. Lemezei rendre helyet kapnak a minden idők legjobb albumainak listáján. Az öttagú együttes a ’95-ös Bends és a ’97-es OK Computer albumokkal átírta a modern gitárzene szabálykönyvét, azóta a rockzenei sajtó gyakran használja a Radiohead-iskola kifejezést a hasonló hangzású gitárpop-bandák jellemzésére. A Radiohead lemezei nélkül nem lenne Coldplay vagy Keane. A zenekar aztán példát mutatott invencióból, kísérletezésből és bátorságból is, hiszen a Kid A című 2000-es és a 2001-es Amnesiac című lemezekkel sutba dobta a tuti formulát és kísérletező, elektronikus zsánerű dalokkal állt elő. Mindenkit meghökkentett, de sikere töretlen maradt. A legutóbbi, Hail To The Thief című lemez – amelynek címét Yorke-ék egy Bush-ellenes amerikai gúnyköszöntéstől kölcsönözték – az együttes gitárzenei és experimentális világának keresztezése, ugyancsak mestermunka. A Radiohead mindemellett nem csupán izgalmas rockzenekar. A muzsikusok – főként az izgága Thom Yorke – rendszeresen nyilvánítanak véleményt sikamlós közéleti, közérzeti kérdésekben, legyen az a környezetvédelem, a média vagy Blair politikája. (sziget)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?