Pozsonyba jön Sjón

Pozsony. Márciusban a szlovák fővárosba látogat Sjón, napjaink egyik legfontosabb izlandi költője, dalszövegírója, mesélője.Sjón, azaz Sigurjón Sigurdsson – Björk és Lars von Trier szerzőtársa – a Slovart meghívására érkezik Pozsonyba.

Pozsony. Márciusban a szlovák fővárosba látogat Sjón, napjaink egyik legfontosabb izlandi költője, dalszövegírója, mesélője.

Sjón, azaz Sigurjón Sigurdsson – Björk és Lars von Trier szerzőtársa – a Slovart meghívására érkezik Pozsonyba. Március 3-án 19 órától az Artforum könyvesboltban (Kozia 21) találkozhatnak vele az olvasók, abból az apropóból, hogy a kiadó most jelentette meg Máni Steinn – a fiú, aki nem volt (Máni Steinn – Chlapec, ktorý nebol) című könyvét, amelyet az izlandi könyvterjesztők 2013-ban az év legjobb regényének választottak. Mint Sjón minden prózája, ez is egyfajta mágikus időutazás. 1918 végén fokozódik a helyzet Izlandon: kitör a Katla tűzhányó, a spanyolnátha halált arat, az ország pedig függetlenedni készül Dániától. Máni Steinn a történet kezdetén 16 éves, és élete a filmek körül forog. Az örök kívülálló, család nélkül maradt, homoszexuális fiú számára a filmek jelentik a menedéket, általuk képes érteni, értelmezni a környezetét.

Sjón a magyar könyvbarátok számára sem ismeretlen. 2011-ben jelent meg A macskaróka című kisregénye, amely az 1880-as évek Izlandját tárja elénk. Az egyik cselekményszál egy sarki róka és egy vadász párharcát követi a megzabolázatlan természeti környezetben, a másik pedig a komor hegyek tagolta Völgy egyik településén játszódik, és a korabeli izlandi közösség évszázados hiedelmeit, átörökített babonáit és szokásait mutatja meg. Tavaly A cethal gyomrában című regényt jelentette meg a Magvető, amelyben időben még távolabbra, a megidézett kulturális kontextust tekintve pedig még mélyebbre tekintünk vissza. 1635-öt írunk: a Nap még a Föld körül kering, az unikornisszarv keresett luxuscikk, egy jól összerakott versnek pedig ördögűző hatása lehet. Ebben a világban csetlik-botlik Jónas Pálmason, az autodidakta természettudós, költő és képfaragó, akit rosszakarói perbe fognak vajákosság és fekete mágia vádjával, és egy lakatlan szigetre száműznek. Az öreg Jónas itt eleveníti fel hányattatásait, míg el nem jön érte az a bizonyos cethal. (as)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?