Pénteken online színházi fesztiváI kezdődik

cc

Szeptember 20–29. között immár negyedik alkalommal rendezik meg a magyar nyelvterület egyetlen online színházi találkozóját, az eSzínház Fesztivált. A nyár során magyarországi és határon túli magyar színházak és független társulatok pályázhattak előadásaikkal, melyek közül 14 produkció lesz látható az eszinhaz.hu-n.

A előadásokra külön-külön is lehet online jegyet venni, de bérlet is váltható. A fesztivál ideje alatt a nézők számára korlátlanul érhetők el olyan színházak és társulatok előadásai, mint például a budapesti Örkény Színház, Madách Színház, Radnóti Színház, Vígszínház, Katona József Színház, a temesvári Csiky Gergely Színház, a Szegedi Nemzeti Színház, az Exit Generáció vagy a KultBazaar egyesület. A tizennégy előadásra szóló bérletet rendívül barátságos áron, 15 ezer forintért kínálják.

A legjobbakat szakmai zsűri díjazza, továbbá az Art is Business, a Könyves Magazin, a Papageno művészeti portál és a radiocafé is különdíjakat ajánlott fel. A szervezők a nézők véleményére is kíváncsiak, bárki szavazhat a neki legjobban tetsző előadásra. Ezen voksok alapján adják át a közönségdíjat. A szakmai zsűri tagjai idén Sodró Eliza színművész, Török Tamara dramaturg, Puskás Tamás igazgató-rendező, Závada Péter költő-drámaíró és Légrádi Gergely, az eSzínház projekt vezetője.

Az eSzínház Fesztiválnak kettős célja van: egyrészt földrajzi korlátok nélkül szeretné elérhetővé tenni a magyar színházak értékes alkotásait, másrészt bemutatni, hogy az online vetítésre (streamre) adaptált előadások hogyan hozhatnak létre új látásmódot, új megközelítést, egyedi nézői élményt biztosítva. A színházi alkotókkal olyan filmes szakemberek dolgoztak együtt, akik más megvilágításba tudják helyezni a produkciókat, és olyan perspektívákat is megmutatnak, amelyek élő, színházi előadás esetében nem láthatunk. A nézők sokszor úgy érezhetik, hogy nem is az első sorban ülnek, hanem fent vannak a színpadon, szinte részesei a történéseknek.

Ezt a mára zökkenőmentesen működő kooperációt tulajdonképpen a kényszer szülte: a koronavírus-járvány ideje alatt a színházaknak ki kellett találniuk, hogyan őrizhetik meg közönségüket a korlátozó intézkedések ellenére. Már az első hónapokban hatalmas érdeklődés mutatkozott az online streaming iránt, és kiderült, hogy egy-egy előadás akár tízszer-tizenötször nagyobb nézettséget produkál, mint amennyien fizikailag beférnének a nézőtérre.

A fesztivál szervezői a bevétel jelentős részét átutalják a részt vevő színházak és társulatok számlájára, így támogatva munkájukat.

Bővebb információt az eszinhaz.hu címen találnak az érdeklődők.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?