Pontok az ismeretlenben, vagy amikor az otthon az intézet

Zsó a gyermekotthon lakója kilencéves. Gyermeki lelke és öszszezavarodott gondolatvilága zsonglőrként játszik egymással, mióta tudja, anyja láthatási engedélyt kért és kapott. Egyszeriben picinek és gyengének érzi magát ahhoz, hogy megértse. Öt éve nem hallott az anyjáról.

Zsó a gyermekotthon lakója kilencéves. Gyermeki lelke és öszszezavarodott gondolatvilága zsonglőrként játszik egymással, mióta tudja, anyja láthatási engedélyt kért és kapott. Egyszeriben picinek és gyengének érzi magát ahhoz, hogy megértse. Öt éve nem hallott az anyjáról. Mára már alig felidézhető mozaikképeit sose fonta egymásba a cigánysori kamráról, részeges anyjáról, a rémisztő patkányokról.

Az otthon igazgatónője próbál lelket önteni belé, erőt adni, hogy nyílni tudjon az elfeledett ismerős felé.

S eljött a látogatás napja. Ma nem ment iskolába a többiekkel. Kikísérte őket, és ő maradt az otthont körülölelő parkban. Lába önkéntelenül a kerítéshez viszi. A magas kovácsoltvas kapu rései kitekintést engednek az utcára. Lopva figyeli az arra haladó járókelőket.

A kapu előtt egy középkorú nő lassít, majd megáll. Zsó a bokor mögé húzódik. Gyomra remegni kezd, homlokát ellepi a veríték. Kutatná az asszony arcát, de az lehajtott fejjel áll. A kapunak támaszkodik, kinyitja a táskáját, és hosszan keresgél. Zsó visszafojtja lélegzetét. Látja, hogy a nő egy üvegcséből a tenyerébe önt valamit, és bekapja. Bizonyára orvosság. Az asszony elindul – tovább megy az úton. Zsó fellélegzik.

Az épület ajtajából Piroska néni hangja hallatszik:

– Hol vagy, kislányom? Gyere be, vár a reggelid!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?