Pohotovosť és készültség, készenlét, ügyelet

Nemrégiben a mentőszolgálattal kapcsolatos néhány kifejezést vizsgáltunk meg, mostani írásom témáját tekintve az említett cikkhez kapcsolódik: a szlovák pohotovosť szó magyar megfelelőit, azok használatát tekintjük át.

Nemrégiben a mentőszolgálattal kapcsolatos néhány kifejezést vizsgáltunk meg, mostani írásom témáját tekintve az említett cikkhez kapcsolódik: a szlovák pohotovosť szó magyar megfelelőit, azok használatát tekintjük át.

Ha egy szlovákiai magyar a rendelési időn kívül kénytelen felkeresni az orvost, akkor a pohotovoszty-ra, esetleg a készültség-re megy. ĺrásban az előbbit nem használjuk, az utóbbit kórházban, rendelőintézetben láttam már kiírva, de a sajtóból is akad rá példa: „Ha készültségre megyünk, 20 koronát kell fizetni”. Ugyanebben az értelemben azonban az ügyelet szó is előfordul a lapokban, pl.: „Az ügyelet ideje alatt az orvos nem végez folyamatos munkát”. A szlovák–magyar szótárak e két szó mellett a pohotovosť megfelelőjeként közlik még a készenlét és a készség szavakat is. Mivel a szótárak rendszerint nem tartalmaznak elegendő információt az adott szövegkörnyezetbe illő magyar megfelelő kiválasztásához, vizsgáljuk meg közelebbről ezt a kérdést! A szlovák értelmező szótár szerint a pohotovosť szónak két jelentése van: 1. ’a gyors, ügyes, találó reagálás képessége’; 2. ’a gyors beavatkozásra kész állapot’. Bennünket a szó második jelentése érdekel, hiszen a készenlét, készültség és az ügyelet is az ebben a jelentésben használt pohotovosť megfelelői, s ez azért is lehetséges, mert e három szó szinonima, amint mai jelentésük is mutatja: készenlét ’azonnali cselekvésre, beavatkozásra (bevetésre, használatra) kész állapot’; készültség ’készenlét’, ill. ’készenlétben levő alakulat, csapat’; ügyelet ’ (a rendes munkaidőn túl tartott) készenléti szolgálat’.

Az elmondottakból azonban nem következik, hogy e szavak szabadon felcserélhetők volnának egymással, ez speciális jelentése miatt elsősorban az ügyelet-re érvényes. Mindenki számára jól ismertek az egészségügyi ügyeletek, pl. orvosi, gyermekorvosi, gyógyszertári, toxikológiai, állatorvosi ügyelet stb., de az azonnali hibaelhárítás céljából ügyeletet tartanak bizonyos szolgáltatók is. A szlovákban a pohotovosť a lekárska pohotovostná služba köznyelvi megfelelője, ezért a szlovákiai magyarban az ügyeletet ellátó orvost általában így nevezik: szolgálatos orvos, magyarországi (és standard) magyar megfelelője az ügyeletes orvos. Egyéb jellegű ügyelet esetében (pl. víz-, gáz-, villamos művek) a szlovákban a pohotovostná služba kifejezés a megszokott. A magyarban munkajogi terminusként az ügyelet mellett a készenlét-et is megkülönböztetjük, ez utóbbi esetben azonban a munkavállalónak nem kell a munkáltató által megszabott helyen tartózkodnia, de rendelkezésre kell állnia úgy, hogy könnyen behívható legyen a munkahelyére (pl. üzemzavar esetén). A szlovákban ilyen értelemben a pracovná pohotovosť, állami alkalmazottak esetében a služobná pohotovosť kifejezések a használatosak. Azonkívül a készenlét (pohotovosť) szót használjuk műszaki berendezések (pl. számítógép) használatra kész állapotának megnevezésére.

Egyéb kontextusokban vizsgálva a készenlét és készültség szavak előfordulását, azt állapíthatjuk meg, hogy számos esetben valóban felcserélhetők egymással (kivéve a készültség-nek ’készenlétben levő csapat’ jelentését), pl. készenlétbe/készültségbe helyezték a rendőri erőket, máskor azonban bizonyos jelentéskülönbség figyelhető meg közöttük. A készültség szó ugyanis rendszerint olyan szituációra vonatkozik, amikor valamilyen veszélyhelyzetre való felkészülésről van szó, pl. hadi készültség, készültség a madárinfluenza miatt, rendőri készültség (zavargások miatt) stb. A készültség továbbá egyes állandósult kifejezésekre is jellemző, ilyen pl. sztrájkkészültség (štrajková pohotovosť).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?