Példamutató életmű

Andód. Czuczor Gergely Múzeumot avattak tegnap a költő, nyelvész, bencés tanár szülőfalujában. Ünnepi beszédében Csáky Pál, a kormány alelnöke kiemelte: Czuczor Gergely életpályáját, munkáit tanulmányozva az a nagy belső elszántság ragadta meg őt leginkább, amivel ez az ember életét leélte és munkáit alkotta.

Csáky Pál ünnepi beszédében Czuczor elszántságát, odaadását méltattaVas Gyula felvételeAndód. Czuczor Gergely Múzeumot avattak tegnap a költő, nyelvész, bencés tanár szülőfalujában. Ünnepi beszédében Csáky Pál, a kormány alelnöke kiemelte: Czuczor Gergely életpályáját, munkáit tanulmányozva az a nagy belső elszántság ragadta meg őt leginkább, amivel ez az ember életét leélte és munkáit alkotta. Nem hagyta magát letéríteni az általa választott útról, tudta, neki küldetése van a földön, és olyat alkotott, amire mi, magyarok, mindig büszkék lehetünk. E nagy elszántsághoz, odaadáshoz pedig a szülőföldhöz való ragaszkodás, az iskolái iránti szeretete, valamint a bencés rend felemelő szellemisége és megtartó ereje adta az alapot. „Ha ezt a múzeumot, emlékhelyet látjuk, gondoljunk arra, hogy ne csak impozáns múltunk, hanem jövőnk is legyen a szülőföldünkön.” – mondta Csáky. A múzeum létrejöttére vonatkozó kérdésünkre Miskolczi László polgármester megjegyezte: „Úgy érezzük, tartozunk annyival falunk szülöttének, hogy híven ápoljuk emlékét, eszmeiségét.” Véleménye szerint Czuczor Gergely sajnos a mai napig nem kapta meg a magyar irodalomban és történelemben az őt megillető helyet. A múzeumban kiállított dokumentumok, fényképek, korabeli újságcikkek segítségével végigkísérhetjük a paptanító, költő, nyelvész, forradalmár életét. A kiállítás Vágvölgyi Szilárd helytörténész munkáját dicséri. A tegnapi ünnepélyes megnyitón részt vett Láng Judit, a Magyar Köztársaság pozsonyi nagykövetségének ügyvivője, de jelen voltak többek között a Jedlik Ányos Társaság és a Rákóczi Szövetség képviselői is. (vkm)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?