Space rock, indie folk és kortárs képzőművészet: augusztusi kultúrtippek

ga

Milyen kiállításokra és koncertekre érdemes odafigyelni? A hétvége és a jövő hét eseményeiből válogatunk.

HA ISTEN ŰRHAJÓS LENNE… 

...az nem tudjuk milyen volna, de ez az ír formáció, ahogy arról a neve is tanúskodik, eljátszott a gondolattal és a témával kapcsolatos mondanivalóját a zene nyelvébe kódolta. Az ír God Is An Astronaut (a név magyarul annyit tesz, hogy Isten egy űrhajós) több mint két évtizede repít minket a space rock, a post rock, az instrumentális zene és az ambient szféráiba, a zenekar nevéből készült GIAA rövidítés már-már kultikusnak számít. A zenekart 2002-ben alapította egy testvérpár, Niels és Torsten Kinsella. Lloyd Hanney dobossal kiegészülve színes, műfajilag behatárolhatatlan rendszerekbe utaztatják a hallgatót – ezeknek a világoknak a fő szabálya az, hogy a képzeleten kívül semmilyen szabály nem működik. A formáció tizedik, Ghost Tapes #10 című albumán Jamie Dean zongoristával és gitárossal élesztik újjá a klasszikus felállás kecsesen felépített hangzásvilágait, miközben az album egyértelműen az eddigi legvadabb próbálkozásuk, amelyből továbbra sem hiányoznak mindazok a gazdag zenei és érzelmi elemek, amelyekről a GIAA ismert. 

Mikor és hol: augusztus 11., vasárnap 18.30 – Pozsony, Randal Club – belépő: elővételben 24 euró

A BAGOSSY BROTHERS COMPANY GÚTÁN 

A legnépszerűbb erdélyi indie-folk zenekar látogat hozzánk egy koncert erejéig holnap este. A 2013-ban alakult gyergyószentmiklósi zenekar öt nagylemezt, egy szimfonikus koncertlemezt, számtalan klipet jelentetett meg. Albumaik többszörös aranylemezek, a 2019-ben megjelent Veled Utazom ráadásul hatszoros platina minősítést ért el, amelynél nincs Magyarországon magasabb lemezeladási fokozat, az Angyalok A Parkolóban című lemezük tavaly jelent meg. A koncertet a Gútai Vásár és Búcsú keretén belül rendezik, ahol többek között a Tankcsapda, az Arizóna és a Bagla Banda is fellép, a látogatókat pedig izgalmas témájú beszélgetések, illetve sportprogramok várják. 

Mikor és hol: augusztus 9., péntek 22.00 – Gúta, a Gútai Vásár nagyszínpada – a belépés díjtalan

KORTÁRS MŰVÉSZEK ALKOTÁSAI DUNASZERDAHELYEN

Júliusban nyílt meg a Vermes-villában a KOMP, azaz a Kortárs Művészeti Panoráma kiállítása. A több éve futó projekt célja, hogy a Duna mindkét oldaláról bemutassa az alkotókat a nagyközönségnek. A tárlaton idén tizenhat művész alkotásait tekinthetjük meg. 

A tárlat augusztus 23-ig látogatható a dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galériának otthont adó Vermes-villában.

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?