Öt kontinensen énekelt már

rrr

Egy szál gitárral kísért dalaival bejárta a nagyvilágot, annyi nyelven énekel, hogy még a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült. Fő missziójának mégis azt tartja, hogy a Kárpát-medence tehetséges fiataljait énekelni tanítsa. A járvány miatti lezárások miatt a balatoni gitártáborát tavaly Szencen rendezte meg Dévai Nagy Kamilla.

Felmenői között ott van Makkai Sándor író-püspök, Makkai László történész, Makkai Ádám költő, és Ignácz Rózsa regényíró. Innét ered az irodalmi indíttatás, ami versek megzenésítésére motiválja?

Nem, ugyanis csak később tudatosult bennem, hogy milyen családba születtem. Inkább a szüleim által énekelt népdalok adták az alapot. Fiatalon nem is gondoltam, hogy valaha irodalommal fogok foglalkozni és könyveket is fogok írni...

Zenetanár akart lenni. A Zeneakadémián felvételiztető Szőnyi Erzsébet álláspontja ellenére, miszerint ilyen hanggal inkább menjen operaénekesnek, mint a katedrára, zeneiskolát alapított. A Krónikás Zenedét azonban a magyar állam a mai napig nem akkreditálta. Mi lehet az oka annak. hogy politikai rendszertől függetlenül nem akarják, hogy hivatalosan tanítson?

Én egyáltalán nem akartam hivatásos előadóművész lenni, ugyanis a családban ez nem számított normális foglalkozásnak. A különböző tehetségkutató versenyek után azonban gyakran hívtak a rádióba, és különböző helyekre szerepelni. Korán férjhez mentem, a férjem elsőéves egyetemista volt, valakinek el kellett tartania a családot, így – ha tetszik, ha nem – a színpadon találtam magam. Közben rájöttem, hogy az előadásaimon is észrevétlenül taníthatok, hiszen mindig elmondom, ki írta a verset, milyen társadalmi közegben élt, kik voltak a barátai. Éneklés közben magam elé képzeltem a katedrát. A Krónikás Zenedét súlyos autóbalesetemet követően, még a szanatóriumban alapítottam meg. Egész más alapokról indultam, mint a már meglévő iskolák. Elképzeltem, ha most szeretnék előadóművész lenni, kiktől és mit kellene tanulnom. Új tantárgyakat is kitaláltam. Ez viszont nem fér bele az állami struktúrába. Nem akarok változtatni a mi módszerünkön. A Zenede minden állami támogatás nélkül eltartja magát, ugyanis nemcsak Magyarországon egyedi, hanem nemzetközi viszonylatban is. Érdekes módon eleinte legtöbben nem is Magyarországról, hanem a határon túli magyarok köréből érkeztek. Nemcsak a Kárpát-medencéből, hanem Brazíliából és az Egyesült Államokból is. A tanítványaimat mindig arra buzdítom, hogy lehetőség szerint menjenek haza a szülőföldjükre, ott segítsék a magyar kultúra megmaradását.

Szlovákiából kiket tudna említeni a tehetségek közül?

Pekarik Katica és Bencze Erika Érsekújvárból, Vanya Robi Tardoskeddről, Farkas Csaba Rimaszombatból, Tóth László pedig Hosszúhetényből érkezett.

Huszonöt éven keresztül a Balatonnál, saját házában tartott gitártábort, a Covid miatti lezárások után tavaly Szencen, idén Erdélyben, Torockón rendezte meg. Miért éppen ide helyezte át és hogyan zajlott?

Mivel a legtöbb tanítványom határon túli magyar, nagyon fontosnak tartom, hogy kölcsönösen megismerjék egymás szülőföldjét is, ne csak Magyarországot. Szencre Görföl Jenő és Fekete Márta invitáltak, megteremtve a szükséges feltételeket. Megkaptuk azt a csodálatos tóparti Csemadok-üdülőt, ott gyakoroltunk, tanultunk, s mellette esténként előadásokat tartottunk. Sokan könnyekig meghatódtak a koncerteken, hiszen a legtöbb magyarországi előadóművész inkább csak a nagyvárosokba megy, mi viszont a Szenc környéki falvakba vittük el a dalainkat. Később ugyanezt megismételtük Erdélyben is.

A DAC himnuszának számító Nélküled című dal előadásakor felhívja a figyelmet arra, hogy az Ismerős Arcok zenekar prozódiailag hibásan énekli a szöveget. Mi a hiba és hogyan kell a dalt helyes prozódiával énekelni?

Nyerges Attila nagyon szépen adja elő a Nélküledet, egy mondat van azonban a refrénben, amit rossz prozódiával énekelnek: a „nem értheted”-nél ugyanis az „ért”-re teszik a hangsúlyt, holott a „nem” a hangsúlyos szótag. Én ezt javítva éneklem.

Nemzetközi karrierje a Világ- ifjúsági Találkozókon való szereplésekkel indult. Milyen volt ezeknek az eseményeknek a hangulata? Elvégre az akkori világban nem volt annyi lehetőség a nemzetközi bemutatkozásra, mint ma. Ezek a találkozók pedig a politikai hátszél mellett is, lényegében erre nyújtottak lehetőséget. Születtek esetleg olyan, szakmai-baráti kapcsolatok külföldi művészekkel, amelyek a mai napig is tartanak?

Sajnos nem tartjuk egymással a kapcsolatot, ilyen együttműködés nem alakult ki, ugyanakkor a VIT mint eseménysorozat csodálatos volt. 1973-ban 44 ország 122 versenyzője közül elhoztam az Arany Fesztivál díjat, így egy lemezen szerepelhettem például Miriam Makebával és az Inti-Illimani együttessel is. Amerikában eddig 32 alkalommal turnéztam, legnagyobb példaképem, Joan Baez impresszáriójával is így találkoztam New Yorkban. Később ő járt utána annak, hogy senki nem énekel annyi nyelven, mint én. Ennek bizonyítására újra New Yorkba kellett utaznom, ahol egy vizsgabizottság előtt bemutattam akkor 29 különböző nyelven a repertoáromat. Így kerültem be 1995-ben a Guinness-rekordok könyvébe. Ma 34 nyelven énekelek.

Mik a tervei a közeljövőre?

Önéletrajzi regényem harmadik kötetén dolgozom. Az első kötet a gyermekkoromról szól, arról az útról, hogy Nagy Kamilla Anikóból hogyan lett a „Dévai Nagy Kamilla”. A második a rengeteg koncertről, az öt kontinensen való éneklésről, benne olyan érdekességekkel, hogy mi történt Észak-Koreában, amikor egy dél-koreai dalt énekeltem el Kim Ir Szen füle hallatára. A most készülő kötetben a majdnem halálos autóbalesetem utáni időszakról írok.

A turnék során felkeresett helyek közül melyek a kedvencei?

Nagyon sok szép helyen jártam a világban, nagyon szerettem például San Franciscót, Dél-Afrikát, Kolumbiát, Szicíliát. De semmiképp nem költöznék el Magyarországról, még ha az utóbbi évek határzára miatt már hiányzik is az utazás.

 

Posta Ákos István
Dévai Nagy Kamilla életrajzi regényének első részét szombaton 18 órától mutatják be Kassán a Márai Stúdióban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?