Őszinte szavak az együttélésről

ll
Pozsony |

Igyekeztem tartózkodni a nagy szavaktól, de most elgyengültem. Hétfőn este ugyanis egy égetően aktuális témát boncolgattak a Pozsonyi Magyar Szakkollégiumban, remek moderátorral, érdekes vendégekkel.

Ráadásul mindez szlovákul zajlott, ami senkit sem zavart. Michal Vašečka, az ismert szociológus alig győzte kifejezni szégyenérzettel vegyülő elismerését, mert ő már 17 évesen kudarcot vallott, hiába igyekezett akkori magyar barátnője megtanítani neki bármit is ezen a nyelven. Bandor Éva és Lošonská Dékány Nikolett színésznők, valamint a Covid miatt videón bejelentkező Lucia Molnár Satinská nyelvész magyarul is boldogultak volna, de simán átváltottak szlovákra, ahogy az est moderátora, Horváth Rebecca is, aki szlovák középiskolába járt, viszont pont a múlt héten köpték le egy pozsonyi villamoson, amiért barátnőjével magyarul beszélt. „Hát milyen nyelven beszéljen egymással két magyar?” – tette fel a kérdést a megdöbbentő sztori hallatán Michal Vašečka.

Dékény Nikolett alig tudott szlovákul, amikor felvették a pozsonyi színművészetire, Bandor Éva is hasonló alapokról számolt be. Niki szerint – aki most a nyitrai színház társulatának tagja, és szlovák férje van – a hazai magyar iskolák zömében ósdi módon tanítják a szlovákot, a genitívvel és az írók életrajzainak biflázásával telik az idő a hasznos konverzáció helyett.

Lucia Molnár Satinská huszonévesen tanult meg magyarul, emiatt ment részképzésre Budapestre, aztán magyar férjet talált magának. Szerintem ő fogalmazta meg legfrappánsabban a lényeget: ha érdeklődünk egymás kultúrája iránt, izgalmas felfedezésekben lehet részünk. A mi/y – párhuzamos buborékok című esemény kitalálója Voda Zsófia, a pozsonyi magyar szakkollégium igazgatója, aki előtt le a kalappal. Mert minél több ilyen eseményt szerveznek, annál jobb lesz nekünk. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?