Oscarra fáj a foga

<p>Nem volna semmi gond A számolás jogával, ha nem lenne ennyire kicentizett alkotás, és ha nem azt éreznénk, hogy eleve azzal a célzattal készült: ezzel tutira nyerni lehet az Oscar-gálán.&nbsp;</p>

Mert amúgy Theodore Melfi rendezése fontos, máig ható témáról beszél, helyenként humoros, máskor talán még meg is ríkatja a nézőt, viszont semmi olyat nem mutat, amit ne láttunk volna eddig valahol máshol.

Pedig a történet valóban érdekes: a hidegháború korában járunk, a hatvanas évek Amerikájában, ahol éppen az a legfőbb gond, miként vegyék fel a harcot a szovjetekkel az űrversenyben. Ugyanakkor a rasszizmus is él és virul, így a három tehetséges fekete lánynak nem sok esélye van a NASA-nál, hiába kiváló matematikusok. Katherine, Dorothy és Mary útját mutatja be a film, és az már az elején látszik, hogy igazi patetikus hőstörténetet kapunk, annak minden előnyével és hátrányával. Egyfelől izgalmas nézni, ahogy küzdenek a tudós nők, és nem érdekli őket a sok megvető tekintet, a feketék számára fenntartott vécé, a szánalmas ugráltatás. A történelmet látjuk a „kisember” szemszögéből, és ez a vásznon régóta működik is. Azonban hamar kiderül, hogy A számolás joga semmiféle meglepetéssel nem tud szolgálni – kicsit olyan, mintha egy hosszú évek óta létező kottából rendezték volna meg.

Már az elején érezzük, hogy a sok-sok bonyodalom (a fehérek és feketék számára elérhető, szegregált egyetemek, az önmegvalósítás nehézsége) után nyilván eljön a boldog befejezés, és ezen a sablonosságon az sem segít, hogy a mozi vége tényleg hatásos. A kevesebb most is több lenne: egyáltalán nem kellettek volna az olyan jelenetek, amelyekben a szereplők nagyokat néznek, közben valami drámai zene szól, s a rendező ezzel szeretné érzékeltetni: fontos pillanatot látunk.

A színészek persze jók, külön kiemelkedik Mahershala Ali, aki mostanra méltán lett az amerikai film egyik sztárja. De a tisztes középszerből ő sem képes kihúzni ezt a mozit, amelyre az ember a vetítés után aligha fog emlékezni.

Gera Márton

A számolás joga (Hidden Figures). Amerikai dráma, 127 perc, 2016. Rendezte: Theodore Melfi. Szereplők: Taraji P. Henson, Octavia Spencer, Janelle Monáe, Kevin Costner, Mahershala Ali.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?