Önmagáról és önmagáért szól

A magyar avantgárd művészetet ma is sokan Kassák Lajossal, Érsekújvár szülöttével azonosítják. Irodalmi munkásságát méltatva néhány irodalomtörténész Ady Endre, illetve József Attila mellett határozza meg a helyét, míg a művészettörténészek máig nem jutottak egységes álláspontra a kassáki képzőművészeti hagyaték dolgában.

A kiállítás megnyitóját jelentősnek nevezhető érdeklődés kísérte?(Juraj Velebír felvételeA százhúsz éve születtet, negyven éve elhunyt Kassákot éppúgy tekinthetjük a proletariátus költőjének, mint a bolsevik diktatúrát elutasító alkotónak; volt magasztalt, megtűrt és száműzetésbe hajszolt költő, esztéta, festő és performer. Három – az 1922-ben közzétett Képarchitektúra és A konstruktivizmusról, illetve az egy évvel később napvilágot látott, Vissza a kaptafához címet viselő – kiáltványa egyszeriben új lökést adott a Magyarországon szárnyait bontogató avantgárdnak, illetve az izmusoknak.

Konstruktivistának, aktivistának szokás nevezni; ez utóbbi célja az önmagát és a világot alakítani képes ember megvalósítása. Egy biztos – mindkettőt, önmagát és a világot is nagyon szigorú mércével mérte, a legjobban ráillő izmus: a maximalizmus. Alkotásai által a művészet önelvű?ségét hirdette, hitte, hogy a műalkotás nem kifejezője, hanem része a társadalmi valóságnak.

Kassák életének nyolc évtizede alatt nem sikerült diadalra vinnie a művészet forradalmát, hiszen az avantgardizmus tiszta formáiban művészeti zsákutcának bizonyult, hatása azonban ma is érezhető. Óbudán Kassák Múzeum mű?ködik, s tisztelői olykor egy-egy emlékkiállítással tisztelegnek a Mester előtt.

A nevezett múzeum, illetve a Magyar Köztársaság Kulturális Intézete jóvoltából nyílt meg Pozsonyban, a Zichy-palotában található Galéria Z-ben szeptember 13-án az a kiállítás, mellyel harminchárom magyar, cseh és szlovák képzőművész állít emléket Kassáknak. A Hommage á Kassák címet viselő tárlat megnyitóján Beke László művé?szet?történész elmondta: a megközelítéstől függően sokféleképp értelmezhető a kassáki életmű, ám műveinek üzenete egyértelmű: a művészet mindig önmagáról és önmagáért kell, hogy szóljon.

Az október másodikáig tartó kiállításon Bak Imre, Bartusz György, Milan Dobeš, Rudolf Fila, Kurt Gebauer, Gulyás Gyula, Josef Hampl, Ján Höffstädter, Viktor Hulík, Jozef Jankovič, Věra Janoušková, Jovánovics György, Vratislav Karel Novák, Antonín Kašpar, Kiss Ilona, Klimó Károly, Stanislav Kolíbal, Kováts Albert, Kovács Tamás László, Körösényi Tamás, Ivica Krošláková, Jan Kubíček, Lossonczy Tamás, Mengyán András, Juraj Meliš, Eduard Ovčáček, Papp Oszkár, Vladimír Preclík, Peter Roller, Saxon Szász János, Rudolf Sikora, Szőnyei György, valamint Stanislav Zippe műalkotásai tekinthetők meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?