Olvasók a kirakatban

<p>Nem titkolt szándékunk, hogy az alábbiakban tippet adjunk a könyvesboltok üzemeltetőinek, hogyan lehet felkelteni a figyelmet az olvasás iránt.</p><p>A héten érdekes akció zajlik a pozsonyi Lőrinckapu utcában, Koloman Kertész Bagala boltjában. Az igényes könyveiről ismert kiadó saját olvasóit állítja ki. Ahány percig olvas az ember a kirakatban, annyi százalékkal olcsóbban kapja meg a választott könyvet.</p>

JUHÁSZ KATALIN

A bolt december óta működik. Koloman Kertész Bagala szerint a szükség hozta, hogy a kiadó saját boltot nyisson, ugyanis egyre kevesebb helyen veszik át a könyveit. „Mindenütt azt mondták, hogy ezeknek a könyveknek nincsenek olvasóik, tiszta ráfizetés tartani őket, mert csak a helyet foglalják a polcokon. Az emberek csak a ponyvát, a krimiket keresik. Megelégeltem a dolgot, és dacból megnyitottam ezt a kis boltot. Úgy gondoltam, a szerzőim megérdemlik, hogy Pozsony központjában lehessen kapni a köteteiket. Három hónap alatt 72 rendezvényünk volt itt, író-olvasó találkozók, irodalmi viták és felolvasások ismert színészek közreműködésével. Aztán úgy döntöttem, megmutatom, hogy igenis, vannak olvasóim, és hogy ők a legértékesebbek számomra” – mondta lapunknak Koloman Kertész Bagala, aki huszonnégy éve foglalkozik könyvkiadással, és magyarul is jól beszél.

A rendhagyó akció a Facebookon szerveződött, és egész héten át tart. Akkora az érdeklődés, hogy már az összes terminust előre lefoglalták. Legtöbben száz percet rezerváltak maguknak, hogy a végén ingyen vihessék haza a könyvet. A kirakatban kis tábla jelzi, ki mit olvas éppen a fotelban.

Célirányosan érkeztünk, hiszen tegnap délelőtt Hizsnyai Tóth Ildikó műfordító olvasta ott Ivan Kadlečík esszéit. „Egyrészt azért jöttem, hogy jelenlétemmel támogassam ezt a kiadót, amely hiánypótló tevékenységet folytat a hazai könyvpiacon. Másrészt szerettem volna felhívni a figyelmet Ivan Kadlečík munkásságára, akit fontos szerzőnek tartok. Politikai nézetei miatt az előző rendszer üldözte, ellehetetlenítette, egy falusi könyvesboltban dolgozott, és a helyi templom orgonsitája volt egészen a rendszerváltásig” – tudtuk meg Hizsnyai Tóth Ildikótól.

Az ország történetének (valószínűleg) első „olvasókiállítása” olyan sikert aratott, hogy a kiadó a jövőben is tervez hasonló akciókat. De addig is bárki betérhet a boltba olvasni, ha a belvárosban akad dolga és van egy fél óra szabad ideje. „Számomra is hasznos, hogy személyesen is megismerhetem azokat az embereket, akik érdeklődnek az általunk kiadott könyvek iránt. Jó sok székünk van, kirakhatjuk őket az utcára. Úgyis itt a jó idő. Tegnap erre járt egy Pozsonyban élő görög hölgy, és annyira megtetszett neki az ötlet, hogy ő is ki akart ülni a kirakatba. Először tört angolsággal elkezdtem magyarázni neki, hogy ez a kezdeményezés nem a külföldieket célozza meg, de amikor láttam, hogy nem lehet őt lebeszélni a részvételről, Peter Pišťanektől választottam neki egy könyvet, amelyben a történeteket ételreceptek egészítik ki. Azokat böngészte lelkesen, szótár segítségével”– dicsekedett a kiadó tulajdonosa, akitől azt is megtudtuk, hogy ma délután egy bátor irodalombarát meztelenül akar kiülni olvasni, hogy demonstrálja: az olvasáshoz nincs szükség semmi másra, csak egy jó könyvre.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?